Huilbuien door stress? Dit is de oorzaak + oplossing!

Geschreven door: Nick de Waard

Regelmatig last hebben van huilbuien is een duidelijk signaal van je lichaam dat er iets niet helemaal lekker loopt in je leven. Huilbuien door stress zie ik vaak bij mensen die last hebben van stress of in een burn-out zitten.

Tijdens mijn eigen burn-out heb ik ook regelmatig last gehad van huilbuien.

In dit artikel leg ik je de mogelijke oorzaken uit en wat je hieraan kunt doen!

huilbuien door stress intro

Kun je huilbuien door stress krijgen?

Als je gestrest bent, dan kan dit leiden tot verschillende fysieke en mentale symptomen, waaronder huilbuien. Veel mensen die ik begeleid, die veel stress ervaren, hebben last van huilbuien. 

Huilbuien door stress ontstaan doordat je emoties zoals angst en frustratie zich opstapelen en je daardoor gevoeliger wordt. Stresshormonen zoals cortisol beïnvloeden je emotionele stabiliteit, en fysieke uitputting door langdurige stress maakt het moeilijker om met emoties om te gaan.

Het is wel goed om te begrijpen dat huilen een normale reactie is. Het is namelijk een natuurlijk reactie van ons lichaam om stress te ontladen. Wel kan ik goed begrijpen dat als het te lang aanhoudt, dat je het als onprettig ervaart. 

Veel mensen vinden dat huilen een teken van zwakte is, maar dat is niet zo. Het is juist een teken van kracht. Emotie’s uiten kan lastig zijn, maar wel belangrijker om stress te verminderen.

Komen jouw huilbuien voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de huilbuien waar ze last van hebben. Maar hoe zit jij eigenlijk in je stresslevel? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek hoe hoog jouw stresswaarden zijn.

huilbuien door stress

Waarom zorgt stress ervoor dat we sneller moet huilen?

Stress kan een grote impact hebben op ons lichaam, geest maar ook onze emoties. Hieronder heb ik een aan redenen opgeschreven waarom stress ervoor zorgt dat we sneller emotioneel zijn.

  • Hormonale veranderingen: als je gestrest bent, maakt je lichaam meer cortisol aan, dit noemen we ook wel het stresshormoon. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je je angstiger en emotioneler voelt.
  • Overbelasting van de hersenen: stress kan je hersenen overbelasten, waardoor het lastiger wordt om je emoties onder controle te houden. Het kan je ook vermoeid maken, wat weer bijdraagt aan emotionele instabiliteit.
  • Negatieve gedachten: stress kan leiden tot negatieve gedachten en gevoelens zoals angst, zorgen en frustratie. Deze zorgen kunnen je emotioneel maken en het moeilijker maken om je op andere taken te concentreren.

Zoals je kunt lezen heeft stress veel invloed op je emotionele welzijn. Huilbuien zijn daar een groot onderdeel van. 

huilbuien door stress quote

Tijd om emotioneel sterker te staan? Start met mijn online programma!

Wist je dat je vandaag vandaag al kan beginnen met het verminderen van stress om je huilbuien aan te pakken en emotioneel sterker te staan? Ik ben hier om je daarbij te helpen.

Als stresscoach heb ik het Stress & Angst Vrij Programma speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van huilbuien door stress. Dit programma helpt je de kern van je stress te begrijpen en geeft je concrete stappen om deze klachten aan te pakken.

Het programma is geïnspireerd op mijn eigen ervaringen en mijn acht jaar lange herstelreis na een burn-out. Tijdens mijn herstel kreeg ik waardevolle ondersteuning van coaches, therapeuten en psychologen en heb ik diverse therapieën en methodes uitgeprobeerd.

Met deze uitgebreide ervaring heb ik een effectieve aanpak ontwikkeld die al meer dan 500 mensen succesvol heeft geholpen om te herstellen. Als je klaar bent om je herstelproces voort te zetten, is dit programma de juiste volgende stap voor jou.

In de onderstaande video leg ik uit hoe je aan de slag kunt gaan met dit programma!

Wat zijn de gevolgen van huilbuien als gevolg van stress?

Wanneer je last hebt van huilbuien als gevolg van stress, kan dit verschillende gevolgen hebben voor zowel je lichamelijke als mentale gezondheid. Ik heb een aantal gevolgen voor je op een rijtje gezet:

  • Vermoeidheid: huilen kan uitputtend zijn en ervoor zorgen dat je je moe en lusteloos voelt. Dit kan leiden tot een verminderde productiviteit en concentratievermogen.
  • Mentaal uitgeput: het constant onderdrukken van emoties kan leiden tot een gevoel van leegte en een gebrek aan motivatie. Dit kan ervoor zorgen dat je mentaal oververmoeid raakt.
  • Depressie: ook kun je soms ’te lang hangen’ in de huilbuien waardoor je een gevoel van depressie ontwikkelt. Wees gerust: hier gaan vaak een paar maanden overheen voordat je op dat punt kunt.
  • Sociale isolatie: huilbuien kunnen je een gevoel van leegte geven waardoor je niet zoveel zin hebt om iets te gaan ondernemen. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie.

Het is goed om niet te lang te wachten. Als je het gevoel hebt dat je huilbuien lang aanhouden, dan is het goed om deze aan te pakken.

Wil je alvast een goede meditatie doen om je huilbuien wat meer te accepteren en los te laten? Doe dan die onderstaande meditatie

Ik heb last van huilbuien, heb ik een depressie?

Als je last hebt van huilbuien, dan kan dat verschillende oorzaken hebben (zoals ik verder hierboven heb vermeld). Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress, verdriet, vermoeidheid of hormonale schommelingen.

Het hebben van huilbuien betekent niet direct dat je een depressie hebt.

Een depressie is namelijk een serieuze aandoening in een vergevorderd stadium dat gepaard gaat met andere symptomen. Denk aan: een sombere stemming, vermoeidheid, slaapproblemen, geen zin meer in werk en gevoelens van waardeloosheid. Herken jij je in deze symptomen? Dan is het mogelijk dat je een depressie hebt, of daar tegenaan zit.  

Schrik niet: want je kunt gewoon weer herstellen van een depressie. Wel is het goed om eerst naar je huisarts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is. 

vrouw heeft last van huilbui

Waarom huilen ook positief kan zijn als je last hebt van stress.

Als je last hebt van stress, kan huilen een manier zijn om je emoties te uiten en te verlichten. Huilen kan je helpen om spanningen en negatieve gevoelens los te laten, waardoor je je beter kunt voelen. Zelf heb ik tijdens mijn burn-out ook veel gehuild, heel veel.

Wanneer je huilt, komen er endorfines vrij in je lichaam, wat kan bijdragen aan een gevoel van opluchting en ontspanning. Dit kan helpen om je stressniveau te verminderen en je mentale welzijn te verbeteren.

Bovendien kan huilen ook helpen om je te verbinden met anderen. Wanneer jij kwetsbaar durft te gaan, geef je de ander de ruimte om dat ook te zijn. Zo kan je op een heel ander level verbinden met iemand. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van je algehele welzijn.

koude rillingen als gevolg van stress quote

Merk je dat je niet verder komt? Schakel dan hulp in.

Als jij het gevoel hebt dat je al een tijdje niet lekker in je vel zit en maar niet verder komt, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Blijkbaar lukt het niet alleen en dat is helemaal oké. 

Gelukkig kan ik je helpen. Als je benieuwd bent naar mijn coaching, kijk dan even op mijn coachingspagina. Of neem gerust contact op.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Waarom kan ik alleen maar huilen?

Blijkbaar zit je niet lekker in je vel en in je stress-level te hoog. Huilen is een teken dat je te ver gaat en dat het tijd wordt voor verandering.

Hoe kom ik van m’n huilbuien af?

Als je huilbuien voortkomen uit stress, dan is het goed om stress te verminderen. Je kunt in mijn artikel een aantal tips lezen om chronische stress te verminderen.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.