Doof gevoel in gezicht door stress? Oorzaak + oplossing!

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je een doof gevoel in je gezicht? Dan is de kans groot dat stress daar de oorzaak van is. Het voelt niet prettig in je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk weer van af.

Ik snap als geen ander dat een doof gevoel in je gezicht je ook onrustig en angstig kan maken, ik heb dit zelf namelijk ook ervaren.

In dit artikel leg ik je uit hoe een doof gevoel in je gezicht door stress ontstaat en hoe je dit weer kunt oplossen.

doof gevoel in gezicht door stress info

Kan een doof gevoel in je gezicht ontstaan door stress?

Stress kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, waaronder een doof gevoel in het gezicht.

Stress kan leiden tot een verhoogde spierspanning, wat de bloedstroom naar bepaalde delen van het lichaam kan beperken. Dit kan leiden tot een doof gevoel in het gezicht, omdat de bloedtoevoer naar de zenuwen in het gezicht wordt beperkt.

Daarnaast kan stress ook leiden tot hyperventilatie, wat kan leiden tot een doof gevoel in het gezicht. Hyperventilatie kan optreden wanneer iemand snel en oppervlakkig ademt, waardoor de hoeveelheid kooldioxide in het bloed afneemt. Dit kan leiden tot een verandering in de zuurgraad van het bloed, wat kan leiden tot een doof gevoel in het gezicht.

Hoewel een doof gevoel in het gezicht vaak wordt veroorzaakt door stress, kunnen er ook andere oorzaken zijn, zoals een aandoening van het zenuwstelsel. Als het doof gevoel aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

doof gevoel in gezicht door stress

Komt jouw dove gevoel in je gezicht ook voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van het dove gevoel die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw dove gevoel.

Wat is een doof gevoel in je gezicht?

Een doof gevoel in het gezicht is een sensatie van gevoelloosheid of tintelingen die zich kunnen voordoen in verschillende delen van het gezicht, zoals de lippen, wangen, neus of oren. Dit gevoel kan variëren van mild tot ernstig en kan soms gepaard gaan met een branderig gevoel of pijn, aldus N. Simay Gökbayrak, PhD

Een doof gevoel in je gezicht hoeft niet direct iets ernstigs te zijn. Wat ik in de praktijk veel zie is dat stress een grote oorzaak is van een doof gevoel. En alles wat voortkomt uit stress is weer op te lossen.

Toch adviseer ik je om altijd eerst je huisarts te raadplegen om te achterhalen wat de oorzaak is.

vrouw heeft doof gevoel in gezicht

Welke symptomen horen bij een doof gevoel in je gezicht?

Doofheid of een doof gevoel in het gezicht kan verschillende oorzaken hebben en kan gepaard gaan met verschillende symptomen, afhankelijk van wat de onderliggende oorzaak is. Enkele mogelijke symptomen die gepaard kunnen gaan met een doof gevoel in het gezicht zijn:

 1. Tintelingen: mensen kunnen tintelingen ervaren die vaak als “prikkelend” of “prikkelbaar” worden beschreven.
 2. Gevoelloosheid: het gevoel van gevoelloosheid kan optreden, waarbij het moeilijk is om druk, aanraking of temperatuur te voelen in dat gebied van je gezicht.
 3. Verminderde spiercontrole: soms kan een doof gevoel in ons gezicht gepaard gaan met een verminderde controle over de gezichtsspieren, wat kan leiden tot asymmetrie van het gezicht of moeite met spreken of kauwen.
 4. Pijn: in sommige gevallen kan een doof gevoel in het gezicht gepaard gaan met pijn, hoewel dit niet altijd het geval is.
 5. Hoofdpijn: mensen kunnen ook hoofdpijn ervaren als gevolg van een onderliggende aandoening die het doof gevoel veroorzaakt.
 6. Problemen met zien, horen of slikken: afhankelijk van de onderliggende oorzaak, kunnen mensen problemen ervaren met zien, horen of slikken.
 7. Dubbelzien: in zeldzame gevallen kan een doof gevoel in het gezicht gepaard gaan met dubbelzien of duizeligheid.

Heb je last van één of meerdere symptomen en stress? Dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met mijn Stress & Angst Vrij Programma om je klachten te verminderen.

Last van chronische stress? Lees dan: chronische stress verminderen

doof gevoel in gezicht door stress quote

Waarom we bang kunnen worden van een doof gevoel in ons gezicht (de vicieuze cirkel)

Een doof gevoel in het gezicht kan worden veroorzaakt door stress. Zodra we een doof gevoel ervaren kan dit vervolgens leiden tot angst. En deze angst zorgt vervolgens weer voor nieuwe stress waardoor je klachten aanhouden.

We kunnen dan in een soort vicieuze cirkel raken en die ziet er als volgt uit:

vicieuze cirkel van doof gevoel in gezicht door stress

We kunnen bang worden van een doof gevoel in ons gezicht, omdat we bang zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. Daardoor schieten we in de stress en blijven de klachten aanhouden.

Toen ik zelf in mijn burn-out zat, had ik ook regelmatig last van een doof gevoel in mijn gezicht. Hier schrok ik van omdat ik dacht dat er iets ernstigs aan de hand was. Natuurlijk ging ik naar de dokter, maar die kon niks fysieks vinden. Ik wist al gauw dat stress de oorzaak was.

Het is niet makkelijk om uit deze vicieuze cirkel te stappen, maar als je wilt herstellen dan adviseer ik je wel om hiermee aan de slag te gaan. In mijn onderstaande video leg ik er meer over uit.

Ga zelf aan de slag en verminder een doof gevoel in je gezicht door stress

Actief aan de slag gaan om het dove gevoel in je gezicht door stress te verminderen is een stap die je vandaag al kunt zetten, en ik ben er om je daarbij te ondersteunen.

Speciaal voor mensen die worstelen met een doof gevoel door stress, heb ik het Stress & Angst Vrij Programma ontwikkeld. Dit programma is ontworpen om je te begeleiden bij het identificeren van de oorzaken van je klachten en vervolgens concrete stappen te nemen om deze aan te pakken.

Dit op maat gemaakte programma is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen en mijn acht jaar durende reis naar herstel na een burn-out. Tijdens mijn eigen hersteltraject heb ik waardevolle ondersteuning ontvangen van coaches, therapeuten en psychologen, en heb ik verschillende benaderingen uitgeprobeerd.

Met al deze ervaringen heb ik mijn eigen effectieve methode ontwikkeld, die al meer dan 500 mensen heeft geholpen succesvol te herstellen. Als jij klaar bent om de volgende stappen te zetten in je herstel, dan is dit programma een goede volgende stap.

vermoeidheid door stress quote

Tips om een doof gevoel in je gezicht door stress te verminderen

Een doof gevoel in het gezicht door stress kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips die kunnen helpen om dit gevoel te verminderen. Hieronder staan enkele suggesties:

 • Ontspanningsoefeningen: door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, kan de spanning in het lichaam verminderen en daarmee ook het dove gevoel in het gezicht.
 • Fysieke activiteit: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan op zijn beurt helpen om een doof gevoel in je gezicht te verminderen.
 • Vermijd cafeïne en alcohol: cafeïne en alcohol kunnen de symptomen van stress verergeren. Het is daarom beter om deze stoffen te vermijden of te beperken.
 • Eet gezond: een gezond dieet kan helpen om stress te verminderen en het lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Probeer daarom gezonde voeding te eten, zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten.
 • Zoek professionele hulp: als een doof gevoel in het gezicht aanhoudt of ernstig is, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Een arts of therapeut kan helpen om de oorzaak van de stress te achterhalen en een behandelplan op te stellen.
 • Start met mediteren: regelmatige meditatie heeft heel veel voordelen. Ik had nooit in mijn burn-out kunnen komen zonder meditatie. Zelf mediteer ik nog dagelijks om de rust in mijn hoofd te bewaken. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen.

Door deze tips op te volgen, kan het dove gevoel in je gezicht door stress verminderen waardoor jij je weer beter gaat voelen.

Of heb je liever behoefte aan intensieve ondersteuning?

Ik begrijp dat je wellicht de voorkeur geeft aan persoonlijke begeleiding om concrete stappen te zetten richting herstel van een doof gevoel in je gezicht als gevolg van stress. Dit is mogelijk via mijn individuele 1-op-1 coaching.

Dagelijks begeleid ik mensen zoals jij die worstelen met stressgerelateerde klachten, waaronder ook een doof gevoel door stress. En ook jij kunt herstel bereiken.

Als je nieuwsgierig bent naar wat ik specifiek voor jou kan betekenen, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Is een doof gevoel in je gezicht ernstig?

Meestal is het niets ernstigs, maar ik raad je altijd aan om naar je huisarts te gaan. Zij kunnen en goede diagnose stellen en het een en ander uitsluiten. Als stress de oorzaak is, dan kun je hier sowieso weer van herstellen.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.