Inwendig trillen lichaam? Dit is de oorzaak en oplossing

Geschreven door: Nick de Waard
Inwendig trillen in je lichaam kan als zeer vervelend worden ervaren. Soms kun je er ook een beetje bang van raken, omdat je niet precies weet wat er gebeurt.
Stress is een grote oorzaak van inwendige trillingen, daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met meer ontspanning en hier eventueel hulp bij te zoeken.
In dit artikel leg ik je alles uit over de oorzaken en oplossingen van inwendige trillingen.
Wat is het inwendig trillen van je lichaam
Inwendig trillen lichaam is een fenomeen waarbij je het gevoel hebt dat je lichaam van binnenuit trilt of beeft, zonder dat er sprake is van zichtbare bewegingen. Dit kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals de handen, armen, benen, nek, romp of zelfs het hoofd. Inwendige trillingen kunnen variëren in intensiteit, frequentie en duur.
Trillingen in het lichaam kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals stress, vermoeidheid, angst, hormonale veranderingen, medicatie of neurologische aandoeningen. Inwendige trillingen kunnen gevaarlijk worden zodra je vaker last krijgt, aldus Thuisarts.
Als je last hebt van inwendige trillingen, kan dit erg vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten ook belemmeren. Het kan ook leiden tot angst en bezorgdheid over je gezondheid. Het is daarom belangrijk om te leren omgaan met inwendige trillingen en manieren te vinden om de symptomen te verminderen. In dit artikel lees je hier meer over.
Stress is een belangrijke oorzaak van inwendige trillingen
Inwendig trillen als gevolg van stress heeft diverse oorzaken, waarbij zowel psychologische als lichamelijke factoren een rol spelen.
Psychologische oorzaken
- Angst en paniekstoornissen: mensen met angststoornissen ervaren vaak overmatige zorgen en stressreacties. Dit kan vervolgens leiden tot het inwendig trillen van je lichaam als gevolg van de afgifte van stresshormonen.
- Werkgerelateerde stress: de eisen van moderne banen, zoals deadlines en prestatiedruk, kunnen leiden tot inwendig trillen als een fysieke reactie op chronische stress.
Lichamelijke oorzaken
- Hormonale schommelingen: een overmatige afgifte van stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol, kan inwendig trillen teweegbrengen.
- Voeding en levensstijl: ongezonde eetgewoonten, overmatige cafeïne-inname, gebrek aan lichaamsbeweging en slaaptekort kunnen het lichaam gevoeliger maken voor stressgerelateerde symptomen, waaronder inwendig trillen. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een rustiger lichaam.
Zoals je leest, stress is een veelvoorkomende oorzaak dat ervoor zorgt dat we trillingen ervaren in ons lichaam. Ik raad je aan om aan de slag te gaan met het verminderen van stress.
Hoe Joyce is hersteld van de inwendige trillen in haar lichaam.
Je bent niet de enige die last heeft van inwendige trillingen. Ook een oud cliënt van me, Joyce, heeft hier last van gehad. Gelukkig is ze inmiddels weer hersteld.
Joyce was een cliënt van me die veel last had van inwendige trillingen in haar lichaam. Toen ze mij voor het eerst mailde legde ze uit dat ze veel spanning voelde in haar leven. Ze had het idee dat stress de oorzaak was. Het belemmerde haar leven enorm omdat ze ook bang was dat het iets ernstigs was. Ze was er continu mee bezig.
Tijdens ons eerste intakegesprek werd het direct duidelijk dat stress (maar ook angst) de oorzaken waren van de spanningen in haar lichaam, die zorgde voor de trillingen.
We hebben vervolgens een stap-voor-stap plan gemaakt waarin ze ook aan de slag is gegaan met het Stress & Angst Vrij Programma. Het was belangrijk om de huidige stressfactoren te elimineren om tot herstel te komen. Ontspanning is de basis van ons herstel, dus daar gingen we eerst naartoe werken.
Naarmate ze meer ontspanning ervaarde in haar leven, werden de trillingen automatisch al minder. Na een aantal weken voelde ze al een heel verschil. Ze was rustiger in haar hoofd en haar lichaam reageerde daar positief op.
De kans is groot dat stress ook bij jou de oorzaak is. Neem gerust eens contact met me op als je hulp van me wilt. Je bent niet de eerste die is hersteld van inwendige trillingen.
Symptomen van inwendige trillingen
Inwendig trillen van het lichaam kan gepaard gaan met een reeks symptomen, hoewel deze variëren van persoon tot persoon. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Trillen of beven: dit is het meest voor de hand liggende symptoom, waarbij je het gevoel hebt dat je lichaam van binnenuit trilt. Dit trillen kan mild of intens zijn.
- Een opgejaagd gevoel: mensen met inwendig trillen ervaren vaak een gevoel van onrust in hun lichaam, alsof ze niet stil kunnen zitten of ontspannen.
- Verhoogde hartslag: inwendig trillen kan ook gepaard gaan met een versnelde hartslag als gevolg van de stressreactie van het lichaam.
- Zweten: overmatig zweten door stress kan een bijkomend symptoom zijn.
- Angst en nervositeit: inwendig trillen gaat vaak hand in hand met gevoelens van angst en soms paniek.
- Spierstijfheid of -spanning: sommige mensen ervaren spierspanning door stress of stijfheid als gevolg van inwendig trillen, vooral in onze nek, schouders en rug.
- Slaapproblemen: inwendig trillen kan leiden tot slaapstoornissen, waaronder moeite met inslapen of helemaal niet kunnen slapen door stress.
- Concentratieproblemen: door de fysieke sensaties van inwendig trillen kan het moeilijk zijn om je te concentreren op taken of activiteiten.
- Maag- en darmproblemen: stress en inwendig trillen kunnen maag- en darmklachten veroorzaken, zoals buikpijn, misselijkheid of diarree.
- Vermoeidheid: de aanhoudende stress en fysieke symptomen kunnen leiden tot vermoeidheid en uitputting.
Als je regelmatig inwendig trillen ervaart, is het raadzaam om eerst een arts te vinden om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Mocht stress de oorzaak zijn van je inwendige trillingen, dan is het raadzaam om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan, om erger te voorkomen.
De vicieuze cirkel van inwendig trillen, stress en angst
Stress dus. De grootste oorzaak van inwendige trillingen in je lichaam is stress. Dat laat ook het onderzoek van Stacy Sampson, D.O. zien. Iemand die veel stress ervaart is iemand die dagelijks teveel van zichzelf vraagt en te weinig ontspanning neemt.
Wanneer je gestrest bent, dan staat je lichaam in de ‘fight-or-flight’ modus en is je lijf dus gespannen. Het is dan moeilijker om je te ontspannen en je lichaam kan daardoor in de ‘overdrive’ komen. Vervolgens kun je klachten krijgen zoals inwendige trillingen.
Stress, angst en inwendige trillingen beïnvloeden elkaar dus
Iemand die interne trillingen en stress ervaart kan in een soort vicieuze cirkel komen waarbij angst ook een rol speelt. Ik heb hier zelf heel erg last van gehad, want:
- Inwendige trillingen geven ons een verontrustend gevoel (angst)
- Deze angst zorgt vervolgens voor nieuwe stress.
- En deze stress zorgt er vervolgens voor dat we meer inwendige trillingen krijgen.
Die vicieuze cirkel ziet er vaak zo uit:
Toen ik in mijn burn-out zat kon ik heel duidelijk voelen dat de inwendige trillingen erger werden naarmate ik gestrest was. Daardoor leek het alsof ik in een cirkel zat waar ik niet uit kon komen.
Misschien is dit wel herken voor je? Dat het lijkt alsof je in zo’n cirkel vast zit?
Mocht dit zo zijn, neem dan even contact met met op! Ik kan je hier waarschijnlijk goed bij helpen.
Komen jouw inwendige trillingen ook voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!
Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de inwendige trillingen die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.
Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw klachten.
10 tips voor het herstellen van inwendige trillingen van je lichaam
Hier zijn 10 tips die kunnen helpen bij het herstellen van inwendig trillen van je lichaam als gevolg van stress.
- Herken de stresstriggers: identificeer de situaties, gedachten of gebeurtenissen die inwendig trillen veroorzaken door de stress. Bewustwording is namelijk de eerste stap naar herstel.
- Ademhalingsoefeningen: diepe ademhalingstechnieken, zoals buikademhaling, kunnen je helpen ontspannen en stress verminderen. Neem regelmatig de tijd om eens bewust en diep adem te halen. Je kunt bijvoorbeeld mijn ademhalingsoefeningen doen op YouTube.
- Meditatie en mindfulness: deze oefeningen kunnen je helpen om in het moment te leven, stress los te laten en je lichaam te kalmeren. Dagelijkse meditatie kan zeer effectief zijn. Je kunt bijvoorbeeld mijn online meditatiecursus volgen.
- Lichaamsbeweging: regelmatige fysieke activiteit kan stress verminderen en de afgifte van endorfines bevorderen, wat je humeur kan verbeteren en gezond is voor je lichaam.
- Gezonde voeding: eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit en volkorenproducten. Beperk ook de inname van cafeïne en suiker, omdat deze stoffen in sommige gevallen inwendig trillen kunnen verergeren.
- Hydratatie: zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Dehydratatie kan het gevoel van inwendig trillen namelijk verergeren.
- Slaaproutine: creëer een consistente slaaproutine en zorg voor voldoende slaap. Dit is super belangrijk voor je lichaam om zich te herstellen.
- Stressmanagement: leer stressmanagementtechnieken, zoals time-management, het stellen van realistische doelen, en het delegeren van taken. Belangrijk om ze min mogelijk stress te ervaren om je herstel van inwendige trillingen te bevorderen.
- Professionele hulp: als inwendig trillen aanhoudt of ernstig is, overweeg dan om professionele hulp te zoeken bij een therapeut, arts of psycholoog. Grote kans dat zij jou kunnen helpen.
- Ontspanningstechnieken: experimenteer met ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning, yoga, of zelfs hobby’s die je ontspanning bieden.
Belangrijk is om te weten dat het herstellen van inwendige trillingen tijd nodig heeft. Je kunt niet verwachten dat je na één week weer hersteld bent. Ik raad je aan om sowieso hulp in te schakelen.
Hulp nodig bij het verhelpen van inwendige trillingen in je lichaam?
Mijn advies is dat je aan de slag gaat met iemand die gespecialiseerd is in het verhelpen van stressklachten zoals het inwendig trillen van je lichaam. Hulp krijgen van een specialist maakt je herstel gemakkelijker en sneller.
Ik durf te stellen dat ik nooit was hersteld van mijn stressklachten als ik niet de hulp had gezocht die ik nodig had. Ik heb veel zelf proberen te doen, maar achteraf had ik veel eerder hulp moeten inschakelen.
Ik kan je in ieder geval helpen middels mijn online programma’s of mijn coaching. Als je twijfelt welke keuze het beste bij jou past, neem dan even contact met me op.
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Inwendig trillen in je slaap, is dat normaal?
Voor iemand die veel stress ervaart kan het inwendige trillen in je lichaam tijdens slaap heel normaal zijn. Het is een reactie van het lichaam op de stress. Wel is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken om erger te voorkomen.
Is het inwendig trillen van je lichaam gevaarlijk?
Het is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn. Wel is het goed om op te letten of het vaker terugkomt. Mijn advies is om sowieso naar een arts te gaan om duidelijk te hebben wat de oorzaak is.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar