Ontstekingen in het lichaam door stress? Zo kun je het weer verminderen!

Geschreven door: Nick de Waard

Misschien is stress niet het eerste waar je aan denkt als je last hebt van ontstekingen, maar ontstekingen in het lichaam door stress is een feit wat steeds meer onderzoeken kunnen aantonen.

Ontstekingen hebben altijd een oorzaak en één van die oorzaken kan dus ook stress zijn.

Als je regelmatig last hebt van ontstekingen en je stress ervaart, lees dan dit artikel, want in dit artikel leg ik je er alles over uit en hoe je dit weer kunt verminderen.

ontstekingen in het lichaam door stress info

Wat zijn ontstekingen in het lichaam?

Bij ontstekingen denken we vaak dat het een slechte reactie van het lichaam is, maar eigenlijk zijn ontstekingen een natuurlijke reactie van het lichaam op infecties en ziekteverwekkers door het immuunsysteem. Ontstekingen zijn namelijk een belangrijk en cruciaal onderdeel van het genezingsproces.

Zodra er een infectie, bacterie of virus ons lichaam binnendringt dan reageren onze witte bloedcellen door de strijd aan te gaan en ons te beschermen tegen verdere schade. Vervolgens ervaren we een ontstekingsreactie en nemen de ontstekingswaarden af zodra we verder in onze genezing zijn.

Het beste is om een ontstekingsproces uit te zitten en het lichaam z’n werk te laten doen, want het is uiteindelijk een normale en noodzakelijk reactie van het lichaam om ons te beschermen en te herstellen.

ontstekingen in het lichaam door stress

Hoe ontstaan ontstekingen in het lichaam door stress?

De impact van stress op ons immuunsysteem is groot. Wanneer we gestrest zijn dan reageert ons lichaam namelijk door het hormoon cortisol af te geven. Cortisol zorgt ervoor dat ons sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd waardoor ons lichaam zich voorbereidt op een ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Ontstekingen in het lichaam door stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam om te overleven in bedreigende situaties.

Maar, zodra stress aanhoudt voor een langere periode, kan dit leiden tot chronische ontstekingen. Dit komt omdat langdurige stress leidt tot veranderingen in de productie van cytokines (dit is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in ons afweersysteem).

Als je vaak last hebt van ontstekingen in het lichaam door stress, dan is het verstandig om dit aan te pakken. Waarom? Omdat aanhoudende ontstekingen kunnen leiden tot een verhoogd risico op diverse gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten, depressies en angststoornissen.

Heb je veel last van stress? Lees dan: chronische stress verminderen

vrouw ademt weer vrij

De invloed van angst op ontstekingen

Onder elke vorm van stress ligt een vorm van angst. Dit kunnen milde angsten zijn zoals onzekerheid en twijfels, maar ook heftige angsten zoals de angst voor de dood. We kunnen stellen dat angst de oorzaak is van de meeste vormen van stress die we ervaren.

Angst zorgt voor stress omdat het ons in een ‘vecht-en-vlucht’-modus zet. Zonder angst zouden we minimaal stress ervaren.

Persoonlijke ervaring:

Toen ik zelf veel last had van angsten en stress had ik ook veel last van ontstekingen. Ik heb zelf een blindedarmontsteking gehad en nog andere ontstekingen. Op het moment dat ik bewuster ging leven, maar ontspanning ging nemen en vaker voor mezelf ging kiezen merkte ik dat de meeste ontstekingen allemaal afzakte.

angst stress en ontstekingen in het lichaam

Wat zijn de gevolgen van ontstekingen in het lichaam door stress?

Ontstekingen in het lichaam door stress kunnen verschillende gevolgen met zich meebrengen. Vooral voor onze gezondheid kan het vele negatieve gevolgen hebben. Ik heb er een aantal voor je uitgewerkt:

 • Hart- en vaatziekten: langdurige stress kan leiden tot een verhoogd niveau van ontstekingsmarkers in ons bloed. Dit kan bijdragen aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 • Verhoogd risico op infecties: chronische ontstekingen kunnen het immuunsysteem ook verzwakken, hierdoor is het lichaam vatbaarder voor infecties.
 • Auto-immunziekte: chronische stress kan het immuunsysteem dusdanig beïnvloeden dat we een auto-immuunziekte ontwikkelen. Denk aan: reumatoïde artritis en lupus.
 • Duizeligheid: ontstekingen in het lichaam door stress kan er natuurlijk ook voor zorgen dat we een ontsteking aan ons evenwichtsorgaan krijgen. Dit leidt vervolgens tot duizelingen en draaiduizeligheid.
 • Inflammatoire darmziekten: ontstekingen kunnen het maagdarmkanaal van een mens negatief beïnvloeden waardoor we last kunnen krijgen van inflammatoire darmziekten zoals Crohn en colitis ulcerosa. 
 • Mentale klachten: daarnaast kunnen ontstekingen in het lichaam door stress ook leiden tot een verhoogd risico op depressie, angst en paniekaanvallen.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk je stresstriggers aan te pakken en aan de slag te gaan met ontspanning. Hoe langer je wacht, hoe meer ontstekingen je krijgt waardoor de klachten steeds erger worden en de gevolgen ook.

ontspannen in een hangmat

Hoe kun je ontstekingen in je lichaam door stress verminderen?

Natuurlijk kun je verschillende dingen doen om ontstekingen in het lichaam door stress te verminderen. Ik heb hieronder een aantal manieren beschreven:

 • Stressbeheersing: we kunnen verschillende technieken toepassen om stress te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan: mindfulness, yoga, diep ademhalen en het ontladen van stress.
 • Een gezond dieet volgen: gezonde voeding kan bijdragen aan het verlagen van ontstekingen in je lichaam. Onder gezonde voeding verstaan we: fruit, groenten, volle granen en gezonde. Daarnaast is het verstandig om geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vermijden
 • Regelmatige lichaamsbeweging: het is algemeen bekend dat regelmatige lichaamsbeweging voor een verlaging van stress kan zorgen. Je kunt bijvoorbeeld ontspannen gaan wandelen, joggen of fietsen. Het beste is om minimaal 30 minuten per dag te bewegen om ontstekingen te verminderen.
 • Voldoende slaap: voldoende slaap is super belangrijk voor het verminderen van ontstekingen door stress. Probeer minimaal 7 uur per dag te slapen.
 • Meditatie: het is ook zeer aan te raden om dagelijks te mediteren. Meditatie kan ons namelijk helpen om meer in het nu te leven en minder in ons hoofd. Elke dag een half uur mediteren kan echt een enorm verschil uitmaken. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen of mijn top 5 meditaties.

Hulp nodig bij het verlagen van ontstekingen in je lichaam door stress?

Als je graag hulp wilt in dit proces dan kan ik me dat goed voorstellen. Ontstekingen in je lichaam door stress kan erg vervelend zijn, omdat het je leven flink kan belemmeren. Als stress de oorzaak is, dan kan ik als stresscoach je hier goed bij helpen.

Voor veel mensen kan het een flinke zoektocht zijn naar meer ontspanning, daarom is het aan te raden om hulp te krijgen. Iemand waar je op regelmatige basis mee spreekt kan je goed spiegelen en de juiste vragen stellen waardoor je tot inzichten komt die je verder helpen in het herstelproces.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Welke symptomen horen bij ontstekingen door stress?

Als je last hebt van ontstekingen in het lichaam door stress dan kun je last krijgen van de symptomen zoals pijn, verhoogde hartslag, roodheid, zwellingen, vermoeidheid en koorts. Het is altijd goed om naar je huisarts te gaan.

Welke medicijnen helpen goed bij ontstekingen door stress?

Er zijn een aantal medicijnen die goed helpen bij ontstekingen in je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld ontstekingsremmers nemen, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen. Deze medicijnen werken goed tegen ontstekingen, maar kunnen ook bijwerkingen geven. Gebruik deze medicijnen dan niet te lang.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.