Steken in hoofd? Dit zijn de oorzaken en oplossing.

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je last van steken in je hoofd? Dan wil je natuurlijk weten wat de oorzaak is en hoe je hier weer van kunt herstellen.

Zelf heb ik tijdens mijn burn-out periode veel last gehad van steken in mijn hoofd zonder hoofdpijn. In dit artikel deel ik mijn ervaring en hoe ik anderen mensen help om te herstellen van deze vervelende steekjes.

Lees dit artikel als je alles wilt weten over de steken in je hoofd en hoe je hier weer van kunt herstellen.

steken in hoofd info

Wat zijn steken in je hoofd nu écht?

Voor een lange periode heb ik veel steken in mijn hoofd ervaren. Hier had ik vooral last van in mijn burn-out periode. Ik heb veel stress symptomen gekend, waarvan steken in m’n hoofd er één was.

Het is een onaangenaam gevoel waarin je bepaalde pijnscheuten kunt ervaren. De steken kunnen variëren van milde tot heftige ‘prikjes’. 

De steken in je hoofd kun je ervaren rondom je slapen, je voorhoofd en je achterhoofd. Vooral mensen die mentaal oververmoeid zijn kunnen hier last van krijgen. Stress is ook een grote oorzaak van de steken in je hoofd, daar ga ik later in dit artikel dieper op in.

Het is altijd verstandig om contact op te nemen met een arts als je last hebt van steken in je hoofd. Een arts kan de oorzaak van de steken in je hoofd vaststellen en de juiste behandeling voorschrijven.

steken in hoofd

Verschillende oorzaken van steken in je hoofd

Als je last hebt van steken in je hoofd, is het belangrijk om te begrijpen waar deze symptomen vandaan komen. Je wilt natuurlijk de oorzaak van je klachten verhelpen. In deze sectie zullen we de oorzaken van de steken in je hoofd bespreken.

Hoe ontstaan steken in je hoofd?

Een van de meest voorkomende oorzaken van steken in je hoofd is stress. Stress kan leiden tot spierspanning in de nek en schouders, wat kan leiden tot hoofdpijn en steken in het hoofd. Andere mogelijke oorzaken van steken in het hoofd zijn onder andere:

 • Migraine
 • Sinusitis
 • Clusterhoofdpijn
 • Spanningshoofdpijn

Het is altijd goed om eerst met een arts je klachten te bespreken. Zij kunnen jou goed helpen om de oorzaak te achterhalen van de steken in je hoofd.

jongen heeft steken in z'n hoofd

Het is stress dat vaak voor de steken in je hoofd zorgt

Stress kan op verschillende manieren van invloed zijn op het lichaam en de steken in je hoofd. Hier zijn enkele redenen waarom stress steekjes in je hoofd kan veroorzaken:

 • Spierspanning: stress kan leiden tot verhoogde spierspanning in de nek, schouders en het hoofdgebied. Deze spanning kan leiden tot hoofdpijn door stress, waaronder steken of een drukkend gevoel.
 • Bloedtoevoer: stress kan de bloedtoevoer naar bepaalde delen van het lichaam verminderen, inclusief de hersenen. Dit kan leiden tot een verminderde zuurstof- en voedingsstoffenaanvoer naar de hersenen, wat hoofdpijn kan veroorzaken.
 • Hormonale veranderingen: stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot de afgifte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen de bloedvaten vernauwen en de gevoeligheid voor pijn en steken in je hoofd verhogen.
 • Slaapproblemen: stress kan leiden tot slapeloosheid of niet kunnen slapen door alle stress, wat op zichzelf steken in je hoofd kan veroorzaken.
 • Migraine-uitlokking: stress wordt vaak genoemd als een trigger voor migraineaanvallen. Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die gepaard kan gaan met steken, kloppende pijn en andere symptomen.

Voor ieder persoon is de oorzaak weer anders, maar wees je er bewust van dat stress voor veel mensen tegenwoordig een belangrijke oorzaak is. Daarom is het verstandig om eens te achterhalen of stress ook bij jou de oorzaak is.

Komen jouw steekjes in je hoofd voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de steken die ze ervaren in hun hoofd. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw steekjes.

De vicieuze cirkel van steken in je hoofd door stress en angst

Stress blijkt een belangrijke oorzaak te zijn van steken in je hoofd, zoals onderzoek van Joseph V. Campellone, MD aantoont. Als je veel stress ervaart en onvoldoende rust neemt, kunnen zich op den duur symptomen voordoen.

In stressvolle situaties bevindt je lichaam zich in de ‘fight-or-flight’ modus, waardoor het gespannen is. Het wordt dan moeilijker om te ontspannen, wat ertoe kan leiden dat je lichaam in overdrive gaat. Dit kan resulteren in klachten zoals steken in je hoofd.

Ikzelf heb geruime tijd vastgezeten in deze vicieuze cirkel, maar gelukkig is het mogelijk om hieruit te stappen.

Stress, angst en steken in je hoofd beïnvloeden elkaar

Wanneer iemand steken in het hoofd ervaart in combinatie met stress, kan dit leiden tot een vicieuze cirkel waarin angst ook een rol speelt. Ik heb hier persoonlijk sterk mee geworsteld omdat:

 • Steken in je hoofd een verontrustend gevoel veroorzaken (angst).
 • Deze angst resulteert vervolgens in nieuwe stress.
 • En deze stress leidt op haar beurt tot meer steken in het hoofd.

Deze vicieuze cirkel kan er vaak zo uitzien:

vicieuze cirkel steken in hoofd angst stress

Tijdens een periode van intense stress en een burn-out kon ik duidelijk waarnemen dat de steken in mijn hoofd toenamen naarmate mijn stressniveau toenam. Hierdoor leek het alsof ik vastzat in een cirkel waaruit ik niet kon ontsnappen.

Herken je dit? Dan zit je wellicht ook gevangen in zo’n vicieuze cirkel.

Als dit het geval is, aarzel dan niet om contact met me op te nemen! Ik kan je hier goed bij ondersteunen.

steken in hoofd quote

Hoe je bang kunt worden van steken in je hoofd

Als je last hebt van steken in je hoofd door stress, kan dit erg beangstigend zijn. Het kan zijn dat je bang wordt dat er iets ernstigs aan de hand, waardoor je nog meer stress ervaart. 

Het is altijd goed om eerst naar je huisarts te gaan om te achterhalen of er iets ernstigs aan de hand is. 

Daarnaast kan ik je aanraden om te leren omgaan met de bijkomende angsten en stress. Door bijvoorbeeld regelmatig te sporten, te mediteren of te wandelen, kun je ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en dat de steken in je hoofd verminderen.

Ook kan het helpen om te praten met vrienden of familie over wat je ervaart, zodat je je minder alleen voelt. In de video hieronder kun je een meditatie doen die mensen helpt om rustiger in je hoofd te worden.

Ervaar je regelmatig angst? Lees dan ook: omgaan met angst en paniek

Tips voor het verminderen van steken in je hoofd zonder hoofdpijn

Gelukkig zijn er diverse methoden om steken in je hoofd te verminderen en je welzijn te verbeteren. Hieronder vind je enkele suggesties die mijzelf en mijn cliënten hebben geholpen bij het verminderen van steken in het hoofd als gevolg van stress.

1. Ontspanningsoefeningen

Het beoefenen van ontspanningsoefeningen zoals yoga, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kan je stressniveau verminderen en je zenuwstelsel kalmeren. Dit kan op zijn beurt helpen bij het verminderen van steken in je hoofd. Wanneer ik merk dat stress weer de overhand neemt, doe ik altijd een ontspanningsoefening.

2. Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan ontspanning van zowel lichaam als geest, waardoor je stressniveau afneemt. Je hoeft niet dagelijks intensief te sporten; een uur bewegen per dag kan al voldoende zijn om steken in je hoofd te verminderen.

3. Gezonde levensstijl

Het aannemen van een gezonde levensstijl kan helpen om je stressniveau te verminderen en steken in je hoofd te voorkomen. Een gezonde leefstijl omvat voor mij een gebalanceerd dieet, voldoende slaap, het vermijden van alcohol en drugs, en het beperken van cafeïne.

4. Aanpakken van stresstriggers

Als stress de oorzaak is van steken in je hoofd, is het aan te raden om actief te werken aan het verminderen van stress door de onderliggende stresstriggers aan te pakken. Het aanpakken van de oorzaken kan leiden tot herstel van de klachten.

5. Professionele begeleiding

Als steken in je hoofd aanhouden en je dagelijkse activiteiten verstoren, dan raad ik je aan om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog, coach of therapeut kan je ondersteunen bij het verminderen van stressniveaus en het behandelen van steken in je hoofd. Aarzel niet om contact op te nemen als je hulp nodig hebt.

6. Meditatie

Regelmatige meditatie is voor mij van onschatbare waarde. Talloze onderzoeken tonen aan dat dagelijkse meditatie aanzienlijke voordelen heeft voor de mentale gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld meditaties volgen op mijn YouTube-kanaal of gebruik maken van de onderstaande meditatie.

Onthoud dat het cruciaal is om goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is. Met de juiste aanpak kun je steken in je hoofd verminderen en je weer beter voelen.

Zelf actief aan de slag gaan met het verminderen van steken in je hoofd door stress

Je kunt vandaag nog beginnen met het verminderen van de steken in je hoofd als gevolg van stress, en ik sta klaar om je hierbij te ondersteunen.

Speciaal voor degenen die stressklachten ervaren, inclusief bijkomende angst, heb ik het Stress & Angst Vrij Programma ontwikkeld. Dit programma is ontworpen om je te begeleiden bij het identificeren van de oorzaak van je klachten en vervolgens deze oorzaak aan te pakken.

Dit gespecialiseerde programma is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn 8-jarig herstelproces na een burn-out. Gedurende mijn eigen herstel heb ik veel hulp ontvangen van coaches, therapeuten en psychologen, en ik heb verschillende benaderingen uitgeprobeerd.

Uit al deze ervaringen heb ik mijn eigen methode ontwikkeld, waarmee al meer dan 500 mensen zijn hersteld. Als je de volgende stap wilt zetten in jouw herstel, kan dit online programma goed bij je passen.

druk op de borst door stress quote

Wil je liever intensieve hulp bij het herstellen van de steekjes in je hoofd?

Ik begrijp goed dat je wellicht verkiest om intensieve begeleiding te ontvangen bij het herstellen van steken in je hoofd. Dat is mogelijk door middel van mijn persoonlijke 1-op-1 coaching.

Dagelijks begeleid ik mensen zoals jij die kampen met stressklachten, waaronder ook mensen die steken in hun hoofd ervaren. En ook jij kunt weer herstel vinden.

Ik ben ervan overtuigd dat het herstelproces soepeler verloopt wanneer je het samen met iemand doet die dit pad al heeft bewandeld. Als je nieuwsgierig bent naar wat ik voor je kan betekenen, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Ik raad je aan om een arts te raadplegen als de steken in je hoofd heftiger en vaker voorkomen. Als je merkt dat de pijn intenser wordt en je hebt er vaak last van is het verstandig om een arts te raadplegen.

Zijn steken in je hoofd gevaarlijk?

Nee, de steken in je hoofd hoeven niet gevaarlijk te zijn. Het is namelijk vaak een gevolg van stress en spanning. Wel raad ik je aan om eerst een arts te raadplegen om het uit te sluiten wat de oorzaak is.

Hoe voelen steken in je hoofd?

Steken in je hoofd kunnen hetzelfde gevoel hebben als schokjes in je hoofd. Steken doen alleen wel meer pijn dan schokjes.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.