Schokjes in hoofd? Dit zijn de oorzaken en oplossingen!

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je last van schokjes in je hoofd? Dan wil je natuurlijk weten wat de oorzaak is van deze sensaties en hoe je dit weer kunt oplossen.

Schokken in je hoofd kunnen als een vervelende ervaring worden gezien waarbij je een verontrustend gevoelt kunt krijgen.

In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaken zijn van deze schokjes in je hoofd en hoe je hier uiteindelijk weer van kunt herstellen.

schokjes in hoofd info

Wat zijn schokjes in je hoofd nu écht?

Voor een lange periode heb ik veel schokjes in mijn hoofd ervaren, ik kan beamen dat het een vervelende sensatie is en ook beangstigend kan zijn. Het is echt geen pretje.

Wanneer je last hebt van schokjes in je hoofd, ervaar je een vreemd gevoel alsof er elektrische schokken in je brein plaatsvinden. Het lijkt alsof er iets binnenin je hoofd “schokt” of “tikt”. De schokjes kunnen variëren van milde tot zeer heftige schokken.

Er zijn verschillende oorzaken die bijdragen aan deze vervelende sensaties, dit gaan we later in dit artikel behandelen. Het is altijd goed om eerst je huisarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

neuropathische pijn door stress

Oorzaken van schokjes in het hoofd

Er zijn verschillende oorzaken die de schokjes in je hoofd kunnen veroorzaken. In dit gedeelte zullen we de belangrijkste oorzaken bespreken en uitleggen wat je kunt doen om ze te verminderen.

 • Stress: dit is de meestvoorkomende oorzaak van schokjes in het hoofd. Dit komt omdat stress de spieren kan aanspannen en de bloedvaten kan vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen wordt verminderd. Dit kan leiden tot een gevoel schokjes in je hoofd.
 • Spiertrekkingen: ook kun je last krijgen van spiertrekkingen in je gezicht door stress.
 • Gespannen spieren: ook spierspanning door stress kan ervoor zorgen dat je last krijgt van elektrische schokken in je hoofd.
 • Te weinig slaap: een goede nachtrust is belangrijk voor je hersenen om zich te herstellen. Als je te weinig slaapt en niet kunt slapen door stress dan kun je na verloop van tijd vervelende schokjes in je hoofd ervaren.
 • Medicijnen: ook bepaalde medicijnen zoals antidepressiva kunnen als bijwerking hebben dat je last krijgt van schokjes.
 • Angst: als je regelmatig last hebt van angst dan is je zenuwstelsel overactief en kun je uiteindelijk ook last krijgen van schokken in je hoofd.
 • Stimulerende middelen: ook een teveel aan cafeïne of alcohol kan ervoor zorgen dat je last krijgen van schokjes.

In het algemeen geldt dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen om schokjes in het hoofd te voorkomen en te verhlpen. Door voldoende te slapen, genoeg te ontspannen, gezond te eten en regelmatig te bewegen, kun je je lichaam gezond houden en schokjes in het hoofd voorkomen.

Komen jouw schokjes in je hoofd voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de schokjes die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw schokken.

De vicieuze cirkel van schokjes in je hoofd door stress en angst

Stress is dus een grote oorzaak van schokjes in je hoofd. Dat laat ook het onderzoek van Diana Rangaves, PharmD, RPh zien. Als je veel stress ervaart en te weinig rust neemt kun je op een gegeven moment klachten ervaren.

Wanneer je gestrest bent, dan staat je lichaam namelijk in de ‘fight-or-flight’ modus en is je lijf dus gespannen. Het is dan moeilijker om je te ontspannen en je lichaam kan daardoor in de ‘overdrive’ komen. Vervolgens kun je klachten krijgen zoals schokjes in je hoofd.

Zelf heb ik voor een lange tijd in deze vicieuze cirkel gezeten, maar gelukkig kun je hier ook weer uit stappen.

Stress, angst en schokjes beïnvloeden elkaar dus

Iemand die schokjes in het hoofd en stress ervaart kan in een soort vicieuze cirkel komen waarbij angst ook een rol speelt. Ik heb hier zelf heel erg last van gehad, want:

 • Schokjes in je hoofd geven ons een verontrustend gevoel (angst)
 • Deze angst zorgt vervolgens voor nieuwe stress.
 • En deze stress zorgt er vervolgens voor dat we meer schokjes krijgen.

Die vicieuze cirkel ziet er vaak zo uit:

Toen ik in mijn veel stress had en in mijn burn-out zat, kon ik heel duidelijk voelen dat de schokjes in mijn hoofd erger werden naarmate ik gestrest was. Daardoor leek het alsof ik in een cirkel zat waar ik niet uit kon komen.

Is dit herkenbaar? Dan zit je misschien ook vast in zo’n vicieuze cirkel.

Mocht dit zo zijn, neem dan even contact met met op! Ik kan je hier goed bij helpen.

vicieuze cirkel schokjes in hoofd angst stress

Symptomen van schokjes in het hoofd

Als je last hebt van schokjes in je hoofd, kun je verschillende symptomen ervaren. Hieronder staan enkele symptomen die vaak voorkomen:

 • Duizeligheid: schokjes in het hoofd kunnen gepaard gaan met duizeligheid. Dit kan leiden tot een gevoel van desoriëntatie en onbalans.

 • Hoofdpijn: sommige mensen ervaren hoofdpijn bij schokjes in het hoofd. Dit kan variëren van lichte tot ernstige hoofdpijn.

 • Spierkrampen: schokjes in het hoofd kunnen gepaard gaan met spierkrampen in de nek, schouders en rug.

 • Onwillekeurige bewegingen: sommige mensen kunnen onwillekeurige bewegingen ervaren bij schokjes in het hoofd. Dit kan variëren van kleine bewegingen tot grotere schokken.

 • Concentratieproblemen: schokjes in het hoofd kunnen leiden tot concentratieproblemen en vermoeidheid. Dit kan invloed hebben op je dagelijkse activiteiten.

 • Hyperventilatie: ook zijn de mensen die vaak last hebben van schokjes aan het chronisch hyperventileren zonder dat ze het door hebben.
 • Neuropathische pijn: mensen die veel zenuwpijn hebben ervaren vaak ook schokjes in hun hoofd.
 • Inwendig trillen: naast de schokjes in hun hoofd, ervaren mensen vaak ook inwendige trillingen in het lichaam.
 • Angstaanvallen: uit vele onderzoeken blijkt dat angst veelvoorkomend symptoom is van de schokjes.
 • Slaapproblemen: slecht slapen door stress is ook een veelvoorkomend symptoom.
 • Soms ook steken: de heftigere variant van schokjes zijn steken in je hoofd.

Als je deze symptomen ervaart, dan raad ik je aan eerst een arts te raadplegen. Het is altijd goed om te achterhalen waar jouw schokjes in je hoofd vandaan komen. Je dokter of huisarts kan je hier goed bij helpen. 

schokjes in hoofd quote

Tips voor het verminderen van schokjes in je hoofd

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de schokjes te verminderen en je weer beter te voelen. Hieronder vind je enkele tips die mij en mijn cliënten helpen om schokjes in je hoofd door stress te verminderen.

1. Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zoals yoga, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kunnen helpen om je stressniveau te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren. Dit kan vervolgens helpen om schokjes in je hoofd te verminderen. Als ik merk dat ik weer gestrest ben dan doe ik altijd een relaxte ontspanningsoefening.

2. Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen en je stressniveau te verminderen. Je hoeft je echt niet elke dag keihard in het zweet te werken, maar een uur bewegen per dag kan al voldoende zijn om de schokjes in je hoofd te verminderen.

3. Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan helpen om je stressniveau te verminderen en schokjes in je hoofd te voorkomen. Een gezonde leefstijl bestaat voor mij uit: een uitgebalanceerd dieet, voldoende slapen, het vermijden van alcohol en drugs, en het vermijden van cafeïne.

4. Los je stresstriggers op

Als stress de oorzaak is van jouw schokjes in je hoofd, dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met het verminderen van stres door stresstriggers op te lossen. Je zult merken dat als je de oorzaak van je klachten aanpakt, dat je uiteindelijk gaat herstellen.

5. Praat met een professional

Als je schokjes in je hoofd blijven aanhouden en je dagelijkse activiteiten verstoren, is het belangrijk om met een professional te praten. Een psycholoog, coach of therapeut kan je helpen om je stressniveau te verminderen en je schokjes in je hoofd te behandelen. Neem gerust contact op als je hier hulp bij wilt.

6. Ga mediteren

Regelmatige meditatie is voor mij enorm belangrijk. Heel veel onderzoeken laten ook zien dat dagelijkse meditatie enorm goed voor je mentale gezondheid is. Je kunt bijvoorbeeld meditaties doen op mijn YouTube kanaal. Of de onderstaande meditatie doen.

Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en hulp te zoeken als dat nodig is. Met de juiste aanpak kun je schokjes in je hoofd verminderen en je weer beter voelen.

Zelf aan de slag met het herstellen van de schokjes in je hoofd door stress

Als je wilt kun je vandaag al aan de slag met het verminderen van de schokjes in je hoofd door stress. En ik kan je hierbij helpen

Speciaal voor de mensen die stress en bijkomende angst ervaren heb ik het Stress & Angst Vrij Programma ontwikkeld. Dit programma gaat je helpen om allereerst naar de oorzaak van je klachten te gaan om vervolgens deze oorzaak op te lossen.

Het is een specialistisch programma dat ik heb gemaakt op basis van mijn eigen ervaringen en 8 jaar burn-out herstel. Ik heb in mijn eigen herstelproces zelf namelijk veel hulp gehad van coaches, therapeuten en psychologen en heb ook veel verschillende hulpvormen geprobeerd.

Van al deze hulp heb ik uiteindelijk mijn eigen methode gemaakt waar al meer dan 500 mensen door zijn hersteld. Als jij graag de volgende stap wilt zetten in je herstel, dan past dit online programma goed bij jou.

druk op de borst door stress quote

Liever hulp bij het herstellen van schokjes in je hoofd?

Ik kan me ook goed voorstellen dat je liever intensieve hulp wilt bij het herstellen van de schokjes in je hoofd. Dat kan namelijk middels mijn 1-op-1 coaching.

Op dagelijkse basis begeleid ik mensen zoals jij die last hebben van stressklachten, onder andere mensen die last hebben van schokjes in hun hoofd. En ook jij kunt weer herstellen.

Ik ben van mening dat herstellen gemakkelijker gaat als je het samen met iemand doet die dit pad al heeft bewandeld. Als je benieuwd bent wat ik voor je kan betekenen, neem dan even contact op.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Ik raad je aan om een arts te raadplegen als de schokjes in je hoofd heftiger en vaker voorkomen. Als je merkt dat de pijn intenser wordt is het verstandig om een arts te raadplegen.

Zijn schokjes in je hoofd gevaarlijk?

Nee, de schokjes in je hoofd hoeven niet gevaarlijk te zijn. Het is namelijk vaak een gevolg van stress en spanning. Wel is het goed om eerst een arts te raadplegen om het uit te sluiten wat de oorzaak is.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.