Oorsuizen door stress genezen? Dit zijn de mogelijkheden (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Als oorsuizen het gevolg zijn van stress dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk genezen.

Oorsuizen kunnen namelijk erg vervelend zijn en je leven flink belemmeren. Ik weet er alles van, want ik heb het zelf ook ervaren. Gelukkig is er voor elke stressklacht weer een oplossing, in dit artikel leg ik je uit wat jij kunt doen.

Dus wil jij jouw oorsuizen door stress genezen? Lees dan dit artikel en ontdek hoe!

oorsuizen door stress genezen

Wat voor invloed heeft stress op oorsuizen?

Oorsuizen, ook wel bekend als tinnitus, kan ontstaan door verscheidende oorzaken. Stress kan een belangrijke factor zijn bij het ontstaan of verergeren van oorsuizen. Oorsuizen door stress kunnen namelijk verschillende oorzaken hebben (bron: NCBI):

 • Verhoogde spierspanning door stress: Stress kan ervoor zorgen dat spieren in het lichaam zich aanspannen, en dit geldt ook voor de kleine spiertjes in het oor. Dit kan leiden tot verhoogde druk in het binnenoor, waardoor je een continu suizend of piepend geluid kunt ervaren.
 • Verhoogde adrenaline: Daarnaast kan stress er ook voor zorgen dat het lichaam teveel adrenaline produceert, wat een negatief effect kan hebben op het zenuwstelsel, waardoor je een overprikkeld zenuwstelsel kunt krijgen. Dit kan vervolgens ook het gehoorzenuwstelsel beïnvloeden waardoor je oorsuizen kunt ervaren.
 • Slecht slapen: Stress kan ook leiden tot slaapproblemen. Iemand die slecht slaapt door stress kan last krijgen van oorsuizen. Daarom is een goede nachtrust belangrijk om oorsuizen door stress te genezen.
 • Teveel prikkels: Overbelasting van de hersenen (door teveel stress en prikkels) kan een negatieve invloed hebben op de zenuwcellen in de auditieve cortex. Hierdoor is geluid minder goed te verwerken en kun je last krijgen van oorsuizen.
vrouw heeft last van oorsuizen

Kun je oorsuizen door stress genezen?

Vele onderzoeken laten zien dat oorsuizen niet tot nauwelijks te genezen zijn, als het een fysieke oorzaak heeft. Voor permanente gehoorschade is nog geen genezing gevonden, maar gelukkig zijn er ook genoeg onderzoeken die aantonen dat oorsuizen door stress wél te genezen zijn.

Je kunt oorsuizen door stress genezen als je aan de slag gaat met de oorzaak: stress. Vooral voor mensen die last hebben van chronische stress is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om erger te voorkomen. Je kunt namelijk chronische stress verminderen met effectieve stappen.

Raak niet ontmoedigt als je nu last hebt van oorsuizen. Raadpleeg altijd eerst even je huisarts om te achterhalen wat de oorzaak van jouw tinnitus is. Als de oorzaak stress is, dan kun je aan de slag met de tips uit dit artikel om jouw oorsuizen door stress te genezen.

vrouw ademt weer vrij

Oorsuizen door stress genezen? Doe het zelf met 8 tips!

De oorzaak van oorsuizen is dus vaak stress. Het is dan ook logisch om ervoor te zorgen dat je stress verminderd om ook de oorsuizen te verminderen. Vaak is het zo dat als men van chronische stress afraakt, dan de oorsuizen tot een minimum zijn beperkt. Soms zelf verdwenen.

Als je liever zelf aan de slag gaat, dan heb ik alvast een aantal handige tips voor je die je kunt doen om je oorsuizen door stress te genezen. 

Tip 1: Verleg je focus weg van het geluid

Als cliënten bij mij komen met tinnitus dan zijn ze vaak de heledag bezig met het geluid. Ze denken dingen als “Is het geluid al weg?”, “Is dit een nieuwe geluid?”, “Wat gebeurt er nu met het geluid”, enzovoort.

Door je te focussen op het geluid, wordt het geluid harder. Daar waar jij je op focust, groeit namelijk.

Hoe doe ik dit met mijn cliënten?
Vaak doe ik met de mensen die last van oorsuizen hebben tijdens een eerste sessie een meditatie. In deze meditatie verleggen we dan onze focus weg van het geluid naar de meditatie, vanuit ontspanning. Daarna vraag ik altijd hoe ze zich voelen. De reactie is altijd: ik voel me een stuk beter en het geluid lijkt wel minder te zijn. Vooral mensen die overgevoelig voor geluid door stress zijn hebben hier baat bij.

Verleg dus je focus, vanuit ontspanning, naar iets anders en je kunt een belangrijke eerste stap zetten om oorsuizen door stress te genezen.

focus verleggen quote

Tip 2: Ga ontspannen dingen doen

Een tegenhanger van stress is natuurlijk ontspanning. Oorsuizen door stress genezen lukt alleen als je ontspannen bent. De meest optimale ontspanning is een ontspanningsoefening waarbij je meerdere zintuigen tegelijk gebeurt. 

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het nemen van een lekker warm bad met verschillende geuren
 • Het maken van een wandeling in de natuur
 • Een zacht muziekje opzetten en lekker creatief bezig zijn
 • Een massage nemen
 • Heerlijk voor jezelf koken
 • In de tuin bezig zijn

Er zijn geen regels bij het doen van ontspannen dingen. Het gaat erom wat jij leuk vindt. Hoe meer jij ontspant, hoe sneller jouw oorsuizen door stress genezen.

ontspannen in een hangmat

Tip 3: Leer mediteren

Een belangrijk onderdeel van mijn coachingsmethode is meditatie. Je kunt oorsuizen door stress genezen door regelmatig te gaan mediteren.

Uit onderzoek van het Britse Tinnitus Association blijkt dat meditatie zeer effectief is voor het verminderen van tinnitus. Ook in mijn eigen coaching merk ik dat mensen hier veel baat bij hebben (zie tip 1).

Meditatie vergt veel oefening en ik hoor ook geregeld terug van mijn cliënten dat ze het wel geprobeerd hebben, maar al snel weer afgehaakt zijn omdat het te moeilijk was. Maar dit is ook precies waarom we meditatie nodig hebben: onze Mind is verwilderd.

Om meer rust en minder stress te krijgen is het belangrijk dat we weer controle krijgen over onze gedachten (onze mind). Op dit moment vliegen onze gedachten nog alle kanten heen, maar door regelmatige meditatie kun je weer controle krijgen over deze gedachten.

Je kunt mijn onderstaande meditatie doen, of eentje via mijn YouTube kanaal.

Tip 4: Achterhaal je stresspatronen

Als mensen houden we van patronen. Vaak hebben we in de ochtend een vast patroon, in de middag en in de avond. Maar sommige patronen geven ons ook stress, maar toch blijven we ze volhouden.

De gewoontes en patronen waarin we zitten kunnen dusdanig veel stress geven, dat we uiteindelijk stressklachten gaan ontwikkelen. Daarom wil je vroegtijdig herkennen welke huidige patronen jou (veel) stress geven om erger te voorkomen. Je oorsuizen door stress genezen lukt alleen als je achterhaalt in welke stresspatronen jij zit.

Je kunt dit zelf doen door eerlijk te reflecteren op jouw leven op dit moment:

 1. Doe jij op dit moment dingen waar jij gelukkig van wordt?
 2. Of zijn er nog situaties die jou veel stress geven waardoor de oorsuizen door stress erger worden?

Je kunt ook hulp vragen van een coach om je hierin te spiegelen, dit gaat vaak sneller en is effectiever.

reflecteren op jezelf quote

Tip 5: Leef gezond

Natuurlijk mag een gezonde leefstijl niet ontbreken in dit rijtje om je oorsuizen door stress te genezen.

Wat is gezond leven eigenlijk? Een gezond leven is een leven waarin jij in balans bent, een gezond lichaam hebt en veel energie en inspiratie hebt. 

Gezonde voeding, voldoende beweging, meer ontspanning en ander gedrag zijn de belangrijkste punten voor een gezond leven.

Kijk eens eerlijk in welk gebied jij nog veel winst kunt behalen.

ontspannen in de natuur

Tip 6: Vermijd stimulerende middelen

Als we veel oorsuizen door stress ervaren, dan willen we stimulerende middelen zoveel mogelijk verwijderen.

Doordat we veel stress ervaren, willen we er natuurlijk voor zorgen dat we minder prikkels tot ons krijgen. Koffie, energydrink, alcohol en roken zijn typische middelen die niet goed voor je zijn als je stress ervaart.

Zorg voor rustige voeding en vermijd stimulerende middelen. Hoe minder prikkels, hoe sneller je oorsuizen door stress genezen.

ontspannen een boek lezen

Tip 7: Blijf positief en vier overwinningen

Het traject om oorsuizen door stress te genezen kan een pittig traject zijn. Je kunt flink geconfronteerd worden met jezelf en je patronen.

Het helpt echt om positief te blijven. Uit onderzoek blijkt dat positief denken zeer bevorderlijk is voor het herstel van mentale klachten. Positief denken wilt natuurlijk niet zeggen dat je de situatie verbloemd zoals het is. Ja, het is super vervelend dat je oorsuizen hebt, maar dat is de situatie nu zoals het is.

Het beste is om het te accepteren en door te gaan. Alleen als we doorgaan en positief blijven zal er een oplossing op ons pad komen. Als we blijven hangen in het negatieve, zullen we meer negativiteit aantrekken. Zo werkt het gewoon.

In de onderstaande TEDx Talk kun je een video bekijken over waarom positiviteit zo krachtig is.

Tip 8: Oorsuizen door stress genezen door angst weg te nemen

Angst is voor ons een grote stressfactor. Iemand die veel angst ervaart heeft last van een hoge mate van stress en we weten inmiddels wat stress voor invloed heeft op onze oorsuizen. Angst is namelijk altijd de oorzaak van onze stress, daarom is het goed om te achterhalen welke angsten zorgen voor de stress.

We kunnen in een soort vicieuze stress en angst cirkel raken als we last hebben van oorsuizen. Dit komt omdat:

 • Stress geven ons oorsuizen
 • Oorsuizen geven ons angst
 • Angst geeft ons weer nieuwe stress

Gelukkig is hier een oplossing voor. In de onderstaande video leg ik je stap voor stap uit hoe je het beste kunt omgaan met angst en de bijbehorende stress. Deze video is ook goed voor je als oorsuizen jouw angstig maken.

Tip 9: Op een holistische manier ontstressen

Als je graag concrete stappen wilt zetten om op een duurzame manier je oorsuizen door stress te genezen, dan raad ik je aan om mijn ebook “Snel Stress Herstel” te downloaden.

In dit gratis ebook leg ik je op een praktische en diepgaande manier uit hoe je kunt herstellen van stressklachten middels mijn Gouden Driehoek Methode. Ook leg ik je uit hoe jij middels deze methode je oorsuizen kunt verminderen.

Het gaat er namelijk om dat je naar de oorzaak gaat van jouw stressklachten. Daar ligt namelijk de weg naar herstel verborgen. Download het ebook en ontdek het voor jezelf. Het is echt een aanrader.

snel stress herstel download

Samen jouw oorsuizen door stress genezen?

Wat ik geleerd heb van mijn herstelproces is dat het enorm helpt om ondersteunt te worden in jouw genezingsproces. Oorsuizen door stress genezen kan een enorme zoektocht zijn naar wat wel en niet werkt. Het is dan ook prettig om dit proces samen met iemand te bewandelen die zelf ook weer hersteld is van zijn oorsuizen.

Ik heb meer dan 8+ jaar coach-ervaring en heb al verschillende mensen geholpen om van hun tinnitus te genezen. Je kunt ook hun oorsuizen door stress ervaringen lezen.

Neem gerust contact op als je graag wilt herstellen!

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.