Overgevoelig voor geluid door stress? Zo los je dat op!

Geschreven door: Nick de Waard

In onze moderne wereld worden we vaak overweldigd door een voortdurende stroom van prikkels. Dit kan resulteren in een overgevoeligheid voor geluid door stress, waardoor we deze auditieve prikkels moeilijker kunnen verdragen.

Een overgevoeligheid voor geluid door stress kan op veel verschillende manieren je leven flink belemmeren. Ik weet er alles van, omdat ik zelf ook veel overprikkeling heb ervaren tijdens mijn burn-out.

Dit artikel biedt een beknopte gids om een beter begrip te krijgen van overgevoeligheid voor geluid door stress en praktische strategieën om rust en balans te herstellen.

overgevoelig voor geluid info

Wat betekent het om overgevoelig te zijn voor geluid?

Overgevoeligheid voor geluid, ook bekend als hyperacusis, verwijst naar een toestand waarin ons gehoorstelsel buitengewoon gevoelig is voor geluidsprikkels van buitenaf.

Gewoonlijk filtert ons gehoor deze prikkels, waardoor we minder gevoelig zijn voor externe geluiden. Maar, bij overgevoeligheid voor geluid kunnen alledaagse geluiden overweldigend worden.

Mensen die overgevoelig zijn voor geluid reageren intens op geluidsprikkels van buitenaf. Dit kunnen geluiden zijn zoals spraak, verkeer, muziek, of zelfs het tikken van een klok. Deze geluiden kunnen zo overweldigend zijn dat ze leiden tot gevoelens van angst, vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en soms zelfs fysieke pijn.

Ervaring uit de praktijk

Misschien herken je het wel? Dat gevoel wanneer zelfs een simpele boodschap doen al te veel is. Je kunt maar weinig geluiden verdragen, en alles lijkt veel luider binnen te komen dan normaal. Vooral op rustige dagen ben je opgelucht, omdat je de scherpe geluiden van de buitenwereld dan kunt vermijden.

Weet je, die overgevoeligheid wordt vaak veroorzaakt door overmatige stress. Je probeert te veel tegelijkertijd te doen, blijft constant bezig, en neemt nooit de tijd om tot rust te komen. Dit zorgt ervoor dat je brein de geluidsprikkels niet meer goed kan verwerken, met alle gevolgen van dien.

Langzaam maar zeker begin je sociale activiteiten te vermijden en kun je steeds minder ondernemen. Je voelt je steeds vermoeider en angstiger voor het dagelijks leven. Maar weet je, gelukkig zijn er veel mensen geholpen die niet meer overgevoelig zijn voor geluid.

Lees tip: wist je dat mensen die overgevoelig zijn voor geluid vaak last hebben van een overprikkeld zenuwstelsel?

overgevoelig voor geluid door stress

Hoe stress ervoor zorgt dat je overgevoelig voor geluid kunt raken

Stress kan ervoor zorgen dat je overgevoelig wordt voor geluid doordat stress je zenuwstelsel overmatig activeert, laat ook dit onderzoek zien. Hierdoor kunnen zelfs normale geluiden als te luid of intens worden ervaren.

Langdurige stress kan ook leiden tot een afname van je tolerantie voor geluid en verstoring van de verwerking van auditieve prikkels. Bovendien versterkt stress negatieve emoties zoals angst en irritatie, waardoor geluiden als nog hinderlijker worden ervaren.

Komt jouw overgevoeligheid voor geluid ook voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de overgevoeligheid voor geluid die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw overgevoeligheid voor geluid.

De vicieuze cirkel van overgevoeligheid voor geluid, stress en angst

Stress blijkt een belangrijke oorzaak te zijn van overgevoeligheid voor geluid, zoals het onderzoek van Karolinska Instituut aantoont.

In stressvolle situaties bevindt je lichaam zich in de ‘fight-or-flight’ modus, waardoor het gespannen is. Het wordt dan moeilijker om te ontspannen, wat ertoe kan leiden dat je lichaam in overdrive gaat. Dit kan resulteren in klachten zoals overgevoeligheid voor geluid.

De meeste mensen kunnen vervolgens vastzitten in deze vicieuze cirkel, maar gelukkig is het mogelijk om hieruit te stappen.

Stress, angst en overgevoeligheid voor geluid beïnvloeden elkaar

Wanneer iemand overgevoeligheid voor geluid ervaart in combinatie met stress, kan dit leiden tot een vicieuze cirkel waarin angst ook een rol speelt. Hier worstelen de meeste mensen mee, omdat:

 • Overgevoeligheid voor geluid een verontrustend gevoel veroorzaakt (angst).
 • Deze angst resulteert vervolgens in nieuwe stress.
 • En deze stress leidt op haar beurt tot meer overgevoeligheid voor geluid.

Deze vicieuze cirkel kan er vaak zo uitzien:

vicieuze cirkel van overgevoelig voor geluid door stress en angst

Tijdens periode’s van veel meer stress kun je misschien wel merken dat de overgevoeligheid voor geluid heftiger is. En zodra het iets rustiger is, dan de overgevoeligheid afneemt, maar daarna ook weer toeneemt.

Herken je dit? Dan zit je wellicht ook gevangen in zo’n vicieuze cirkel.

Als dit het geval is, check dan even de onderstaande video waarin ik uitleg hoe je uit deze cirkel kunt stappen.

Gevolgen van overgevoelig voor geluid door stress

Overgevoeligheid voor geluid kan verschillende gevolgen hebben, waaronder:

 1. Beperking van dagelijkse activiteiten: mensen met overgevoeligheid voor geluid kunnen moeite hebben om deel te nemen aan normale activiteiten vanwege de angst voor vervelende geluiden.
 2. Sociale isolatie: het vermijden van sociale activiteiten en drukke plaatsen kan leiden tot isolatie en het gevoel van eenzaamheid.
 3. Stress en angst: constante blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot stress en angstgevoelens, waardoor de algehele levenskwaliteit afneemt.
 4. Slaapproblemen: geluidsovergevoeligheid kan interfereren met de slaap, waardoor mensen moeite hebben om in slaap te vallen of door te slapen.
 5. Concentratieproblemen: het verwerken van overmatige geluidsprikkels kan leiden tot concentratieproblemen en verminderde cognitieve prestaties.
 6. Emotionele instabiliteit: langdurige blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en mentale oververmoeidheid.
 7. Fysieke symptomen: naast de emotionele en mentale gevolgen kunnen mensen met overgevoeligheid voor geluid ook fysieke symptomen ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, oorsuizen en spierspanning.
 8. Verstoring van relaties: het vermijden van sociale activiteiten en het moeite hebben met communicatie vanwege geluidsproblemen kan leiden tot spanningen in relaties met familie, vrienden en collega’s.

Overgevoeligheid voor geluid kan dus een flinke negatieve impact hebben op je leven. Daarom is het verstandig om altijd eerst je huisarts te bezoeken om uit te sluiten wat de oorzaak is. Is stress de oorzaak? Dan kunnen we daar samen mee aan de slag gaan.

Heb je meer last van stress symptomen? Ontdek aan welke symptomen je stress kunt herkennen in dit artikel: Stress Symptomen.

overgevoelig voor geluid quote

Je kunt vandaag al stappen zetten om je overgevoeligheid voor geluid te verminderen

Goed nieuws! Jij kunt weer ontspannen door het leven gaan. Zoals je nu inmiddels weet is stress en grote oorzaak van overgevoeligheid voor geluid. Om daar weer minder last van te ervaren is het dus belangrijk om stress te verminderen. 

De kennis om stressklachten te overwinnen deel ik in mijn succesvolle Stress & Angst Vrij Programma. Dus als je graag stappen wilt zetten in je herstel, dan raad ik je aan om daar eens naar te kijken.

Hoe overgevoeligheid voor geluid angst kan veroorzaken

Als je last hebt van overgevoeligheid voor geluid door stress, kan dit erg beangstigend zijn. Het kan zijn dat je bang wordt dat er iets ernstigs aan de hand is, waardoor je nog meer stress ervaart.

Verder wil ik je aanmoedigen om te leren omgaan met de extra angsten en stress die gepaard gaan met overgevoeligheid voor geluid. Door regelmatig te sporten, te mediteren of te wandelen, kun je ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en de overgevoeligheid voor geluid vermindert.

Het kan ook nuttig zijn om je gevoelens te delen met vrienden of familie, zodat je je minder geïsoleerd voelt. Hierdoor kun je steun en begrip krijgen. Hieronder vind je een video met een meditatie-oefening die mensen helpt om kalm en rustig te worden.

Ben je overgevoelig voor geluid vanwege een burn-out?

Niet tegen geluiden kunnen is een veelvoorkomend symptoom bij mensen die kampen met een burn-out. Wanneer we te lang actief zijn en veel prikkels moeten verwerken, kan ons zenuwstelsel overbelast raken, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out.

Tijdens een burn-out zal je zenuwstelsel sneller overprikkeld raken dan voorheen, wat kan resulteren in een verhoogde gevoeligheid voor geluid. Deze overgevoeligheid kan verminderen naarmate je herstelt van de burn-out.

Ontdek of je mogelijk een burn-out hebt met behulp van de onderstaande test. Het invullen van de test duurt slechts ongeveer een minuut en zal je direct een duidelijk beeld geven.

overprikkeling zenuwstelsel quote

Hulp nodig om te herstellen van overgevoeligheid voro geluid?

Als je al veel geprobeerd hebt, maar niets lijkt te helpen, dan is het verstandig om hulp te zoeken van iemand die begrijpt wat jij doormaakt. Zelf heb ik namelijk ook een lange periode van overgevoeligheid voor geluid ervaren en ben van mening dat het heel intens kan zijn.

Middels mijn coaching kan ik je helpen om samen een plan te maken om jouw overgevoeligheid voor geluid weer onder controle te krijgen. Je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. Door het samen met iemand te bewandelen, gaat het een stuk sneller en gemakkelijker.

Als je wilt weten wat ik voor jou kan doen, neem dan even contact met me op. Je krijgt binnen 24 uur een reactie van mij.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Waarom ben ik overgevoelig voor geluid?

Als we voor een lange tijd veel stress ervaren kunnen we na verloop van tijd overgevoelig voor geluid worden. Het is dan ook belangrijk om aan de slag te gaan met het verminderen van stress om hiervan te herstellen.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.