Rugpijn door stress? Zo kun je het verhelpen!

Geschreven door: Nick de Waard
Heb je ooit rugpijn ervaren als gevolg van stress? Als dat het geval is, ben je niet alleen. Rugpijn is een veelvoorkomende klacht die bij veel mensen voorkomt, en stress kan een belangrijke oorzaak zijn.
Zelf heb ik veel rugklachten gehad toen ik door een stressvolle periode heen ging. Dus ik weet precies hoe vervelend het is. Gelukkig weet ik inmiddels wat je eraan kunt doen en hoe je dit kunt verhelpen!
In dit artikel zullen we dieper ingaan op de relatie tussen rugpijn en stress en wat je eraan kunt doen. Ook krijg je halverwege dit artikel een oefening die al door meer dan 18.000 mensen is gevolgd om rugpijn door stress te verhelpen.
Oorzaken van rugpijn door stress
Als je last hebt van rugpijn, is het mogelijk dat stress een rol speelt. Stress kan namelijk leiden tot spierspanning, wat kan leiden tot rugpijn. Hieronder vind je enkele oorzaken van rugpijn door stress.
Hoge stress niveaus
Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol. Deze hormonen kunnen spierspanning veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot rugpijn. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat je niet goed slaapt, wat op zijn beurt kan leiden tot rugpijn. Ook kan een verhoogd stressniveau leiden tot verergering van pijn, dat blijkt uit het onderzoek van Michael Feuerstein.
Verkeerde houding
Wanneer je gestrest bent, kan het zijn dat je een slechte houding aanneemt. Het kan zijn je je schouders optrekt, wat kan leiden tot nek- en rugpijn. Het is belangrijk om een goede houding te behouden, ook als je gestrest bent.
Chronische pijn
Als je al last hebt van chronische pijn, kan stress deze symptomen verergeren. Stress kan bijvoorbeeld leiden tot meer spierspanning, wat kan leiden tot meer pijn. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat je minder actief bent, wat kan leiden tot meer pijn en depressie.
Verkeerde ademhaling
Chronische hyperventilatie kan leiden tot rugpijn door verstoring van het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Overmatig snel ademen verlaagt de koolstofdioxide (CO2) niveaus, wat kan leiden tot vernauwing van bloedvaten en verminderde zuurstofafgifte aan spieren en weefsels, inclusief die in de rug. Dit kan spierspanning en pijn in je rug veroorzaken.
Kortom: stress kan een belangrijke oorzaak zijn van rugpijn. Het is belangrijk om chronische stress te verminderen en een goede houding te behouden om rugpijn te voorkomen.
Komt jouw rugpijn voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!
Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de rugpijn die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.
Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw rugpijn.
Doorbreek de vicieuze cirkel van rugpijn en stress
Het verband tussen rugpijn en stress kan een vicieuze cirkel vormen die onze algehele gezondheid (en humeur) beïnvloedt. Deze vicieuze cirkel ziet er vaak zo uit:
- Stress zorgt voor spierspanning en rugpijn
- De rugpijn zorgt voor nog meer stress
- En deze stress zorgt weer voor meer pijn
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het van vitaal belang om strategieën te implementeren die zowel de fysieke als mentale aspecten aanpakken. Later in dit artikel geef ik je een aantal goede oefeningen en tips die dit kunnen verhelpen.
Ook ik zat in deze vicieuze cirkel
Toen ik zelf veel last had van rugpijn, omdat ik veel stress had, kwam ik ook in de bovenstaande vicieuze cirkel terecht. De rugpijn zorgde er soms voor dat ik zelfs moeite had om te lopen.
Hierdoor werd mijn leven flink belemmeerd en kon ik steeds minder doen. Dit gaf vervolgens weer extra stress en deze stress zorgde er weer voor dat ik meer rugpijn kreeg.
Uiteindelijk heb ik middels meer ontspanning en het aanpakken van mijn stressfactoren de rugpijn kunnen verhelpen.
Rugpijn door stress verhelpen tips en effectieve methodes
Stress is een van de belangrijkste oorzaken van rugpijn, zo blijkt ook uit het verhaal van Floortje op Gezondheidsplein.nl. Het verlagen van je stressniveau kan dus helpen bij het verminderen van rugpijn. Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen en te ontspannen. Hieronder heb ik aantal effectieve methoden beschreven.
Wandelen en fietsen
Wandelen en fietsen zijn twee van de beste manieren om te ontspannen en stress te verminderen. Regelmatig wandelen of fietsen kan je helpen om spanning in de spieren te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Bovendien kan het buiten zijn in de natuur een kalmerend effect hebben op je geest. Je hoeft je overigens niet helemaal in het zweet te fietsen, dat is nergens nodig voor.
Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen zijn gericht op het verminderen van spierspanning en het kalmeren van de geest. Er zijn verschillende ontspanningsoefeningen die je kunt doen, zoals progressieve spierontspanning, autogene training en mindfulness. Deze oefeningen kunnen helpen om stress te verminderen en je algehele gezondheid te verbeteren. Ik vond het zelf erg prettig om de autogene training te doen, omdat je daarin verbinding maakt met je lichaam.
Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen zijn een eenvoudige manier om stress te verminderen en je geest te kalmeren. Door diep en langzaam te ademen, kun je je hartslag verlagen en je lichaam ontspannen. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt proberen, zoals de buikademhaling, de 4-7-8 ademhalingstechniek of mijn onderstaande ademhalingsoefening.
Spierversterkende oefeningen
Spierversterkende oefeningen kunnen helpen om de spieren in de rug en de buik te versterken, waardoor de rugpijn kan verminderen. Sterke spieren kunnen ook helpen om blessures te voorkomen. Er zijn verschillende spierversterkende oefeningen die je kunt doen, zoals de plank, de bird dog en de superman. Probeer de plank langzaam op te bouwen, ga het niet gelijk 2 minuten doen.
Yoga
Yoga kan helpen bij het verminderen van rugpijn door het bevorderen van flexibiliteit, spierkracht en balans, wat de algehele ondersteuning van de rug verbetert. De gevarieerde houdingen en rekoefeningen in yoga kunnen de spanning in je rugspieren verminderen en de bloedtoevoer naar het gebied verbeteren, wat kan bijdragen aan pijnverlichting. Bovendien kan de focus op ademhaling en lichaamsbewustzijn tijdens yoga helpen om spanning te verminderen en de algehele houding te verbeteren, wat bijdraagt aan ruggezondheid.
Meditatie
Ik mediteer zelf nog elke dag en heb ook een opleiding gevolgd in meditatie. Meditatie kan rugpijn verminderen door het kalmeren van het zenuwstelsel en het verminderen van stress, wat kan leiden tot een verlaagde gevoeligheid voor pijn. Door de focus op ademhaling en lichaamsbewustzijn kan meditatie ook helpen om spanning in de rugspieren los te laten, waardoor pijnklachten verminderen. Bovendien kan regelmatige meditatie de algemene houding en lichaamsmechanica verbeteren, wat bijdraagt aan een gezondere rug. Je op mijn YouTube kanaal veel meditaties doen.
Ervaar je veel rugpijn door stress? Doe dan deze oefening!
Rugpijn door stress heeft dus een oorzaak: stress. Oké, logisch!
Nu is er een hele simpele maar effectieve methode om stress in je rug los te laten. Je kunt namelijk letterlijk stress ontladen en je lichter voelen door het trillen van je lichaam.
Zelf doe ik deze oefening nog elke dag, omdat het mij helpt om de stress van de dag los te laten. Deze oefening werkt ook voor als je lage rugpijn hebt of midden rugpijn. De oefening is al door meer dan 18.000 mensen gedaan.
Effecten van stress op je lichaam
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaarlijke situaties. Het kan echter ook leiden tot lichamelijke klachten als het te vaak of te langdurig aanwezig is. Hieronder worden een aantal effecten van stress op het lichaam besproken.
Spieren en zenuwen
Stress kan leiden tot spierspanningen en pijn. Dit komt doordat het lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten, wat gepaard gaat met het aanspannen van spieren. Als deze spanning aanhoudt, kan het leiden tot pijnlijke klachten zoals rugpijn. Stress kan ook invloed hebben op het zenuwstelsel, wat kan leiden tot bijvoorbeeld: tintelingen in je armen en benen, gevoelloosheid en spierzwakte.
Maag en spijsvertering
Stress kan ook invloed hebben op de maag en spijsvertering. Het kan leiden tot buikpijn, misselijkheid, diarree en obstipatie. Dit komt doordat stress invloed heeft op de werking van de darmen en de productie van maagzuur. Ook kan stress leiden tot veranderingen in eetlust en gewicht.
Hormonen en ontstekingen
Stress kan invloed hebben op de hormoonbalans in je lichaam. Het kan leiden tot een verhoogde productie van cortisol en adrenaline, wat kan leiden tot ontstekingen en een verzwakt immuunsysteem. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en ziektes. Stress kan ook invloed hebben op de bloeddruk, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
Kortom: stress leiden tot een breed scala aan lichamelijke klachten. Het is daarom belangrijk om stress zoveel mogelijk te vermijden en te zorgen voor voldoende ontspanning en rust.
Lage- en middenrug pijn door stress, wat is het verschil?
Lage rugpijn door stress manifesteert zich meestal in het onderste deel van onze rug, rond het lumbale gebied. Langdurige stress kan leiden tot spierspanning en strakheid in de onderrug, wat resulteert in pijnlijke sensaties. Deze spanning kan verder verergerd worden door een slechte houding of overbelasting. Ik heb veel last gehad van lage rugpijn.
Middenrugpijn door stress daarentegen concentreert zich rond het thoracale gebied, dat is gelegen in het midden van de rug, achter de borstkas. Stressgerelateerde spierspanning in dit gebied kan leiden tot pijn en stijfheid tussen de schouderbladen, wat vaak wordt veroorzaakt door verhoogde spanning in de spieren die de borstwervels ondersteunen.
Direct aan de slag om de rugpijn te verhelpen?
Stress is een grote oorzaak van rugpijn. Er zijn meerdere mensen die hier last van hebben. Ook ik heb er last van gehad. Gelukkig kun je de pijn weer verhelpen.
Als je aan de slag gaat met jouw stresslevel en zorgt dat je minder stress in je leven krijgt, dan is de kans groot dat jouw rugpijn zal verdwijnen. Maar, daar zijn natuurlijk wel actiestappen voor nodig. Gelukkig heb ik een programma ontwikkeld die jouw kan helpen om van je rugpijn af te komen.
Alle kennis, tools en info die je nodig hebt om van je rugklachten door stress af te komen heb ik verwerkt in mijn Stress & Angst Vrij Programma.
Dit programma is al door meer dan 200 mensen doorlopen en helpt je om te herstellen.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Hoe haal ik de spanning uit mijn rug?
Je kunt spanning uit je rug halen door mijn stress-ontladen oefening. Deze oefening kun je vinden op mijn YouTube kanaa. De oefening is al door meer dan 18.000 mensen gedaan en wordt als zeer prettig ervaren.