Lichtflitsen in oog door stress of oververmoeidheid?

Geschreven door: Nick de Waard

Lichtflitsen in je oog door stress is een beangstigende ervaring. Dat snap ik. Daarom wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of stress de oorzaak is, zodat je hier weer van kunt herstellen.

In dit artikel leg ik uit hoe jij kunt ontdekken of stress de oorzaak is van je lichtflitsen in je ogen en wat je hier vervolgens aan kunt doen!

lichtflitsen in oog door stress

Wat zijn lichtflitsen in je oog?

Als je lichtflitsen in je oog ervaart, betekent dit dat je plotselinge, flikkerende lichtindrukken waarneemt zonder dat er een externe lichtbron wordt gebruikt. Deze kunnen variëren in intensiteit en duur.

Soms kunnen de lichtflitsen aan de zijkant van je oog verschijnen. Maar het komt ook voor dat mensen lichtflitsen ervaren recht voor hun ogen. De ervaring van lichtflitsen kan verschillen van persoon tot persoon, maar de impact ervan vinden we vaak beangstigend.

Volgens onderzoek door Ann Marie Griff, O.D. is er een duidelijk verband tussen mensen met stress en lichtflitsen in hun oog. Ook geeft zij aan dat, naast de stress, angst ook een grote oorzaak kan zijn. In dit artikel gaan we hier ook dieper op in.

vrouw heeft lichtflits in oog door stress

Hoe zorgt stress voor lichtflitsen in je oog?

Stress kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat we last krijgen van lichtflitsen in ons oog. Hieronder heb ik ze beschreven:

 • Veranderingen in de bloeddruk: tijdens stressvolle situaties stijgt vaak de bloeddruk. Deze veranderingen in bloeddruk kunnen de druk op de bloedvaten in het oog verhogen, waardoor je last kunt krijgen van lichtflitsen
 • Spierspanning: stress kan ook leiden tot verhoogde spierspanning in het lichaam, inclusief de spieren rondom de ogen. Deze spanning kan druk uitoefenen op de oogzenuw en andere delen van ons visuele systeem en dit kan vervolgens zorgen voor flitsen.
 • Neurologische reacties: stress activeert het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot verstoringen in de signalen die van het oog naar de hersenen worden gestuurd. Deze verstoringen kunnen zich manifesteren als visuele symptomen zoals lichtflitsen. Vooral mensen met een overprikkeld zenuwstelsel kunnen hier last van hebben.
 • Verminderde slaapkwaliteit: stress kan ook leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid, niet kunnen slapen door stress of een onrustige slaap. Gebrek aan voldoende rust kan op zichzelf visuele verstoringen veroorzaken, waaronder lichtflitsen, als gevolg van vermoeidheid van het visuele systeem. 

Zoals je leest, stress kan een flinke impact hebben op ons visuele systeem. Wel adviseer ik je altijd om eerst naar je huisarts te gaan om de oorzaak van je lichtflitsen in je oog uit te sluiten.

Komen jouw lichtflitsen in je oog voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de lichtflitsen die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw duizeligheid.

lichtflitsen in oog door stress quote

Welke symptomen horen bij lichtflitsen in ogen door stress?

De symptomen die je vaak terugziet bij mensen die last hebben van lichtflitsen in hun ogen als gevolg van stress zijn:

 • Flikkerende lichtindrukken: de meest opvallende symptoom van lichtflitsen zijn de plotselinge, flikkerende lichtindrukken die optreden zonder externe lichtbron. 
 • Veranderingen in gezichtsveld: sommige mensen ervaren ook lichtflitsen aan de randen van hun gezichtsveld, terwijl anderen ze recht voor hun ogen zien. 
 • Verhoogde gevoeligheid voor licht: stress kan de gevoeligheid voor licht verhogen, waardoor mensen die lichtflitsen ervaren mogelijk ook meer last hebben van fel licht of schitteringen.
 • Hoofdpijn: hoewel hoofdpijn niet direct wordt veroorzaakt door lichtflitsen, kan stress die leidt tot lichtflitsen ook hoofdpijn veroorzaken. Deze hoofdpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals misselijkheid en duizeligheid.
 • Vermoeidheid en concentratieproblemen: mensen kunnen ook concentratieproblemen en chronische vermoeidheid door stress ervaren terwijl ze last hebben van lichtflitsen in hun ogen door stress.

Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het raadzaam om een ​​oogarts te raadplegen voor een volledige evaluatie en diagnose. Mocht stress de oorzaak zijn, dan is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan. Lees verder hoe ik je hierbij kan helpen.

Hoe ontstaat hoofdpijn door stress?

Waarom je angstig kunt worden van lichtflitsen in je oog

Veel mensen die lichtflitsen in hun ogen ervaren vinden dit vaak heel beangstigend. Dit komt door de volgende redenen:

 • Onverwachtheid: lichtflitsen kunnen plotseling optreden en lijken uit het niets te komen. Dit kan ons overvallen en angst veroorzaken omdat we niet weten wat de oorzaak ervan is.
 • Gevoel van oncontroleerbaarheid: lichtflitsen zijn een visuele ervaring die buiten de controle van ons lijkt te liggen. Dit gebrek aan controle kan ons gevoelens van machteloosheid en angst geven.
 • Verwarring over de oorzaak: omdat lichtflitsen verschillende mogelijke oorzaken kunnen hebben, waaronder medische aandoeningen, vermoeidheid of stress, kunnen mensen zich zorgen maken over wat de flitsen veroorzaakt en wat ze betekenen voor hun gezondheid.
 • Angst voor ernstige onderliggende oorzaken: in sommige gevallen kunnen lichtflitsen in de ogen een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals netvliesloslating of migraine. We kunnen dan bezorgd zijn dat de flitsen mogelijk wijzen op een ernstige ziekte, wat onze angst verder kan vergroten. Vooral mensen met hypochondrie hebben last van deze angst.
 • Verstoring van het normale zicht: lichtflitsen kunnen ons normale zicht verstoren en het moeilijk maken om duidelijk te zien. Dit kan ons kwetsbaar en angstig doen voelen, vooral als we op dat moment in een situatie bevinden waarin goed zicht belangrijk is zoals het autorijden.

Mocht jij last hebben van angst als gevolg van deze lichtflitsen in je ogen. Dan is het raadzaam om hierover te praten met een professional. Je kunt altijd leren omgaan met angst en paniek.

Minder stress en geen last meer van je klachten? Start dan met mijn online programma!

Goed nieuws! Jij kunt je weer beter voelen. Zelf heb ik heel veel klachten gekend toen ik veel stress had. Het heeft bij mij ongeveer 6 jaar geduurd voordat ik ontdekte wat helpt als je last hebt van stress en de daaruit voortkomende klachten. 

Deze kennis om stressklachten te overwinnen deel ik in mijn succesvolle Stress & Angst Vrij Programma. Dus als je graag stappen wilt zetten in je herstel, dan raad ik je aan om daar eens naar te kijken.

Tips om je stress te verminderen

Als stress de oorzaak is van jouw lichtflitsen in je ogen, dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. Je kunt starten met mijn online programma, of je kunt aan de slag met deze tips.

 • Diepe ademhalingsoefeningen: neem regelmatig de tijd om diep adem te halen en je te concentreren op je ademhaling. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het stressniveau te verlagen en de geest te kalmeren. Zelf beoefen ik ze nog elke dag.
 • Mindfulness en meditatie: oefeningen zoals mindfulness en meditatie kunnen helpen om in het moment te blijven en je bewust te worden van je gedachten en gevoelens zonder erover te oordelen. Dit kan helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te bevorderen. Op mijn YouTube kanaal kun je veel meditaties doen.
 • Lichamelijke activiteit: regelmatige lichaamsbeweging is een krachtige manier om stress te verminderen. Fysieke activiteit kan namelijk endorfines vrijmaken, wat je welzijn bevorderd.
 • Ontspanningstechnieken: probeer verschillende ontspanningsoefeningen, zoals progressieve spierontspanning, yoga of tai chi, om spanning in het lichaam los te laten en de geest te ontspannen.
 • Voldoende slaap: zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, omdat vermoeidheid de stress kan verergeren. Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden en creëer een rustgevende slaapomgeving. Als je niet lekker kunt slapen, dan is het raadzaam om hulp in te schakelen.
 • Gezonde levensstijl: eet een uitgebalanceerd dieet, beperk cafeïne en alcohol, en vermijd het gebruik van stimulerende middelen om stress te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en gezonde maaltijden eet die rijk zijn aan voedingsstoffen.

Door regelmatig deze tips toe te passen, kun je stress verminderen en een gevoel van welzijn bevorderen. Dit zal uiteindelijk leiden voor een vermindering van de lichtflitsen in je ogen door stress. 

Hulp bij je herstel? Neem dan contact op!

Heb je twijfels, vragen of wil je graag hulp in je herstelproces? Neem dan contact op. Ik kan me goed voorstellen dat de lichtflitsen in je ogen beangstigend zijn en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af.

Zodra jij met je huisarts heb vastgesteld dat het geen medische oorzaak heeft, maar stress gerelateerd is, dan nodig ik je graag uit om contact met me op te nemen. Ik kan je hier goed bij helpen!

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Zijn lichtflitsen in je oog door stress gevaarlijk?

Dat ligt volledig aan de oorzaak. Als stress de oorzaak is, dan is het vaak niet gevaarlijk. Daarom adviseer ik altijd om eerst met je huisarts te bespreken wat de oorzaak is.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.