Geen zin meer in werk: dit zijn de 6 oorzaken en 6 oplossingen

Geschreven door: Nick de Waard

De wekker gaat, je tilt jezelf uit bed. Met veel moeite eet je het ontbijt op en je sloft richting de auto. Ongeïnspireerd rij je naar je werk en je denkt bij jezelf: “Ik heb helemaal geen zin meer in het werk.”

Herkenbaar en heb jij het ook niet naar je zin op het werk?

In deze blog leg ik je exact uit wat de oorzaken zijn van het hebben van weinig werkplezier en hoe jij weer plezier kunt krijgen in (eventueel ander) werk!

geen zin meer in werk

Geen zin meer om te werken: wat zijn de oorzaken?

Uit onderzoek van het Tempo-Team blijkt dat driekwart van werkend Nederland liever zou kiezen voor met plezier naar hun werk gaan, dan dat ze een hoger salaris krijgen. Dat betekent dat voor 75% van de mensen werkplezier enorm belangrijk is.

Maar hoe komt het dan toch dat veel mensen geen werkplezier ervaren?

1. Je krijgt te weinig zelfstandigheid

Van nature willen we graag allemaal het gevoel hebben dat we waardevol zijn. We willen graag ons steentje bijdragen en zo voldoening halen uit ons werk. Zelfstandigheid is een belangrijk component om dit gevoel te ervaren.

Als wij zelfstandig aan een opdracht kunnen werken, kan ons dat veel meer voldoening en plezier geven, dan dat we het telkens met anderen moeten bespreken. We kunnen zelf aan de slag gaan met wat wij leuk vinden en kunnen zo helemaal opgaan in de creativiteit die in ieder van ons aanwezig is.

Als je geremd wordt in je zelfstandigheid tijdens het werken kan dat voor verveling en irritatie zorgen. Je wilt je vrij voelen in wat je doet, want dat geeft plezier.

Persoonlijk voorbeeld:
Toen ik vroeger in loondienst werkte heb ik gewerkt onder twee leidinggevende: de ene wilde dat ik bij elke aanpassing om feedback kwam vragen en de ander zei: “het maakt me niet uit hoe je het doet, als je het maar doet en het optijd af is!”
Werken onder de tweede leidinggevende was veel prettiger.

geen zin meer in het werk vrouw

2. Te weinig doorgroeimogelijkheden

Als mensen zijn we geboren om te groeien. Als we zouden blijven zoals we geboren worden, zou er iets niet goed zijn. Sterker nog: iets wat niet groeit, sterft uiteindelijk af. We moeten groeien, zo ook in ons werk.

Als er te weinig doorgroeimogelijkheden in je werk zijn, kun je op een gegeven moment geen zin meer in je werk krijgen. Dit komt omdat je van nature wilt doorgroeien en beter wilt worden in wat je doet.

Als er te weinig doorgroeimogelijkheden liggen in je huidige baan, is het verstandig om alvast verder te kijken naar een volgende stap.

geen zin meer in het werk quote

3. Geen zin meer in het werk omdat je in een burn-out zit

Veel mensen beseffen niet dat werkstress de nummer 1 reden is voor een burn-out. Dit blijkt ook uit onderzoek van de Arbo Unie.

Werkstress kan je het constante gevoel geven dat je onder ‘hoogspanning’ staat, wat zeer slecht is voor je mentale en fysieke gezondheid en kan uiteindelijk dus leiden tot een burn-out met paniekaanvallen.

Mensen die in een burn-out zitten beseffen dit pas als het ‘te laat’ is, omdat we niet luisteren naar de eerste subtiele signalen van ons lichaam. We zijn gewend om altijd ‘sterk’ te moeten zijn en we zien ‘rust nemen’ als een zwakte. We gaan door in de hoop dat het wel weer over gaat.

Maar als we eenmaal in een destructief patroon zitten, is het lastig om daar zelf uit te komen, omdat we het zelf niet kunnen inzien.

Hoe herken je de eerste signalen van een burn-out?

Er zijn een aantal mentale en fysieke klachten waaraan je het beginstadium van een burn-out kunt herkennen. Als jij deze een aantal van deze klachten ervaart, neem dan direct contact op en voorkom erger.

Fysieke klachten Mentale klachten
Je bent vaak moe Je bent mentaal moe
Je kunt slecht slapen Je kunt je lastig concentreren en moeilijk dingen onthouden
Regelmatig hoofdpijn Je wordt ’s ochtends moe wakker (ook na een lange nacht slapen)
Duizeligheid Je hebt geen zin meer in het werk
Pijn in je borst, je nek, schouders of onderrug Je praat negatief over je werk
Hartkloppingen Je kunt slecht tegen geluid, lawaai en drukte
Regelmatig buikpijn Je ligt vaak te piekeren in bed
Hoge bloeddruk Je bent snel geïrriteerd
Je vertrouwen wordt minder

De bovenstaande punten geven een goed overzicht van de eerste signalen bij het hebben van een burn-out. Neem deze signalen heel serieus.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit? De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

4. Je ervaart weinig zingeving in je werk

Als je werk beoefend bij een bedrijf dat geen duidelijk een doel en visie heeft waar je aan kunt bijdragen, kan dat heel ‘leeg’ voelen. Je hebt geen idee welke koers jullie varen en waar je het voor doet. Daardoor raak je ook niet intrinsiek gemotiveerd om hieraan mee te werken.

Het ervaren van zingeving in je werk wordt ook wel ‘purpose’ genoemd.

Veel grote organisaties zoals Coolblue (alles voor een glimlach) en Nike (alles doen wat mogelijk is om het potentieel van de mens te vergroten) hebben een duidelijke visie en doel, daarom willen zoveel mensen ook bij dit soort bedrijven werken. Omdat het hen zingeving (purpose) geeft.

Natuurlijk hoef je niet bij grote bedrijven te werken om zingeving te ervaren. Ook op kleinere schaal zijn er tig mogelijkheden om motivatie uit te halen.

Dus vraag jezelf maar eens af:
Waar ga ik mijn bed voor uit? Wat doet het bedrijf waarvoor ik werk wat mij inspireert? Is hun visie duidelijk en wil ik daar aan meewerken?

purpose zoeken quote

5. Je mist de Creatieve Flow in je werk

Veel grote artiesten en kunstenaars maken hun mooiste kunstwerken (die veel geld waar zijn) als ze helemaal opgaan in de creatieve energie die door ieder van ons heen stroomt.

Dus ook door jou heen.

“Deze Creatieve Flow voelt als een soort onderstroom aan creativiteit waar we veel geluk en voldoening uit kunnen halen.”

Als jij geen zin meer in het werk heb dan ervaar je waarschijnlijk niet de Creatieve Flow in je de dingen die je doet.

Je voelt je ongeïnspireerd en ‘je doet maar wat’. Je doet het omdat het moet en niet omdat het je zoveel inspiratie en energie geeft.

inspirerend werk

Wanneer kun je de Creatieve Flow ervaren?

De Creatieve Flow is een goed gevoel wat je kunt ervaren als je iets doet wat helemaal past bij wie je bent en wat jij wilt. Dit noemen we in spirituele termen ook wel ‘alignment’.

Iemand die geen zin meer heeft in z’n werk is niet ‘in lijn’ met dat wat hij of zij doet. Verandering is dan noodzakelijk. Doorgaan zal uiteindelijk alleen maar leiden tot meer stress.

Als je denkt dat het onmogelijk is om deze Creatieve Flow te ervaren, dan doe je jezelf tekort. Je hebt een potentie in jezelf die je waarschijnlijk nog niet ontdekt hebt, omdat je misschien nog niet de juiste begeleiding hierin heb gehad.

Want vraag jezelf maar eens af: hoe zou het zijn als je elke dag werk kunt doen waar je plezier van ervaart? Hoe zou dat voor je zijn?

Als je wilt, kunnen we dat samen gaan ontdekken. Neem dan gerust contact op!

leuk werk quote

6. Je hebt geen zin meer in het werk omdat je geen leuke collega’s hebt

Het hebben van leuke collega’s is een belangrijk component. Als mens zijn we sociale wezens die graag verbinding maken met anderen. We vinden gezelligheid om het werk belangrijk.

“Heel vaak hoor ik van mijn cliënten terug dat collega’s uiteindelijk vrienden worden waar ze nog jarenlang mee omgaan. Zelf heb ik ook vrienden die eerste collega’s waren. Dit laat maar eens zien hoe prettig het kan zijn als we leuke collega’s hebben.”

Een goed gesprek met een fijne collega kan je dag maken en alle andere zorgen doen verdwijnen. De sociale steun die we van onze collega’s krijgen kan als een soort ‘schild’ fungeren tegen alle werk- en financiële stress.

Daarnaast kunnen fijne collega’s je ondersteunen en motiveren om je doelen te behalen.

collega's op het werk

Welke oplossingen zorgen ervoor dat je wél weer zin krijgt in het werk?

Per oorzaak (die we eerder in dit artikel hebben behandeld) geef ik een oplossing hoe je dit kunt oplossen.

1. Oplossing: je krijgt te weinig zelfstandigheid

Als jij graag meer zelfstandigheid wilt in het werk wat je doet, dan is het aan jou om die stap te zetten. Je kunt dit bespreken met je leidinggevende en aangeven waar je tegenaan loopt.

Zelfstandigheid is iets wat je gemakkelijker kunt afdwingen als je laat zien dat jij je werk goed doet. Een werkgever zal je sneller vrijlaten als hij of zij ziet dat je goed werk aflevert.

Als jij het gevoel heb dat jij beter werk kunt leveren als je eerst die vrijheid krijgt, kun je dat altijd bespreken met je manager. Geef aan hoe jij dit ziet en dat je dit graag eens wilt proberen.

Het is vervolgens aan jou om te bewijzen dat je het kan!

2. Oplossing: geen zin meer in het werk door te weinig doorgroeimogelijkheden

Je wilt doorgroeien in je carrière en persoonlijk wil je ook stappen maken. Als dit niet binnen het huidige bedrijf kan dan is de enige logische stap (en de meest spannende stap) om te zoeken naar ander werk.

Vaak vinden we het nog te spannend om ander werk te zoeken, omdat we liever kiezen voor ‘zekerheid’. Maar als er geen doorgroeimogelijkheden zijn en jij deze ambitie wel heb, waarom dan nog langer wachten?

Ik zie bij al mijn cliënten, die in een soortgelijke situatie staan, dat als jij durft te kiezen voor je hart: dat het altijd goed komt!

Soms hebben we een klein duwtje in de rug nodig om die stap te zetten, maar waar één deur dicht gaat, gaat een ander altijd weer open. Vertrouw daar maar op.

En als het toch te spannend is, zijn er nog genoeg mogelijkheden met uitkeringen e.d. om alsnog geld te ontvangen.

groeien in het werk

3. Oplossing: je zit in een burn-out

Als jij in een burn-out zit is de enige logische stap om: direct minder te gaan werken of zelfs te stoppen met je werk en in de ziektewet herstellen.

Het accepteren van een burn-out vinden we vaak het moeilijkst en daardoor worden de klachten die we ervaren alleen maar erger en duurt de burn-out alleen maar langer. Je wilt vandaag al actie ondernemen, om erger te voorkomen.

Het herstel van een burn-out hoeft namelijk niet lang te duren als je er vroeg bij bent.

Persoonlijk voorbeeld:
Zelf heb ik 3 á 4 jaar in een burn-out gezeten. Ik ervaarde de meeste stress vanuit mijn werk. Ik had ook geen zin meer in het werk en was te koppig om daar wat aan te doen. Jarenlang ben ik doorgegaan en heb ik constante stress ervaren.

 

Uiteindelijk was het teveel, kreeg ik last van paniekaanvallen en kwam ik in een heftige burn-out. Als ik eerder naar mezelf had geluisterd, had ik nooit 4 jaar nodig gehad om te herstellen.

 

Veel mensen vertelde me dat ik actie moest ondernemen, maar ik dacht dat het wel overging. Als ik toen wist, wat ik nu weet, had ik direct naar mezelf geluisterd en actie ondernomen.

 

Maarja, dat is altijd achteraf. Ik hoop dat jij wel wijs bent en luistert naar je lichaam.

geen zin meer in het werk doordat je niet luistert

4. Oplossing: weinig zingeving

De oplossing voor het hebben van weinig zingeving is om eens kritisch en eerlijk te kijken naar het bedrijf waarvoor je werkt om te achterhalen of dit jou purpose geeft.

Je kunt dit doen door de volgende vragen uit te werken over het bedrijf:

 • Wat is de visie van het bedrijf waarvoor ik werk?
 • Wat vinden ze belangrijk?
 • Heeft het een positieve bijdrage in de maatschappij?
 • Wat voor bedrijfscultuur heerst er?

Vervolgens kun je kritisch en oprecht naar jezelf kijken door de volgende vragen uit te werken:

 • Waar ga ik mijn bed voor uit? Wat vind ik geweldig om te doen?
 • Wat is mijn visie? Wat voel ik voor de visie van het bedrijf?
 • Wat vind ik belangrijk en past dit bij het bedrijf waarvoor ik werk?
 • Voel ik in mijn werk dat ik een positieve bijdrage lever aan de maatschappij?
 • Vind ik de bedrijfscultuur prettig?

Als je eerlijk antwoord heb gegeven op de bovenstaande vragen, heb je gelijk het antwoord of dit bedrijf en het werk wat je doet jou zingeving kan geven.

Mochten er veel raakvlakken zijn tussen jou als persoon en het bedrijf waarvoor je werkt, probeer dan eens te kijken waar het nu nog aan schort.

 • Welke verandering heb je nodig om wél die zingeving te ervaren
Purpose vinden in je werk infographic

5. Oplossing: geef zin meer in het werk omdat je geen Creatieve Flow ervaart

Hoe zou het zijn als je werk kunt doen waar je geïnspireerd van raak? Werk dat jou energie geeft in plaats van dat het jouw energie vreet?

Creativiteit is iets wat ontstaat op het moment dat je helemaal aligned bent met wat je doet. Een aantal vragen kunnen je hier duidelijk antwoord op geven. Op een schaal van 1 tot 10:

 1. Ik krijg veel energie van mijn werk
 2. Ik ben vaak geïnspireerd
 3. Ik ga met plezier heen en met energie terug naar huis
 4. Ik werk aan projecten die ik echt heel gaaf vind
 5. Ik zou mijn werk aanbevelen bij anderen

Bekijk de bovenstaande antwoorden op een eerlijke en oprechte manier en je hebt het antwoord of dit werk jou nog die Creatieve Flow kan geven, of niet.

Als je geen zin meer heb in je werk omdat je geen creativiteit ervaart, kan het een goede oplossing zijn om verder te kijken.

Geen zin meer in het werk test

6. Oplossing: geen leuke collega’s

Je zou het heft in eigen handen kunnen nemen en het gesprek aangaan. Als jij gepest wordt op het werk of bepaalt gedrag staat jou niet aan van bepaalde collega’s, dan kun je het gesprek aangaan met deze personen.

Maar probeer ook kritisch te kijken naar jezelf:

 • Ben jij goed voor jouw collega’s?
 • Ben je aardig en oprecht?
 • Behandel jij je collega’s zoals jij graag zelf behandeld wilt worden
 • Wat kun jij doen om een betere relatie te krijgen met je collega’s?

Als er geen vooruitgang zit, jij helemaal je best doet en je écht teveel last krijgt van je collega’s, dan kun je beter een andere baan gaan zoeken.

Te lang in een ‘toxische’ werkomgeving zijn er alleen maar voor dat jij je slechter en slechter gaat voelen.

geen zin meer in werk door collega

Geen zin meer in werk conclusie: oorzaken en oplossingen

 • Oorzaak: je krijgt te weinig zelfstandigheid
  Oplossing: ga het gesprek aan en vraag om meer zelfstandigheid en laat zien dat je het kan
 • Oorzaak: te weinig doorgroeimogelijkheden
  Oplossing: zoek een andere baan waar je weer verder kunt groeien
 • Oorzaak: je zit in een burn-out
  Oplossing: onderneem direct actie en neem contact op
 • Oorzaak: weinig zingeving
  Oplossing: ontdek of het bedrijf goed bij jou past
 • Oorzaak: je mist de Creatieve Flow
  Oplossing: als je huidige baan je dit niet kan geven, zoek dan naar ander werk
 • Oorzaak: geen leuke collega’s
  Oplossing: ga het gesprek aan en kijk ook eerlijk naar je eigen houding en gedrag
geen zin meer in werk door collega

Samen je werkplezier herontdekken? Dat kan!

Soms kan een gesprek met iemand die weet waar jij doorheen gaat heel verhelderend zijn. Ik heb zelf ook jarenlang werk gedaan dat niet goed bij mij paste, dus ik weet heel goed in welke situatie je zit.

Ik heb financiële stress ervaren en onder de armoedegrens geleefd. Maar ook bij mij is het allemaal goed gekomen. Het belangrijkste is dat je de juiste keuzes maakt.

Als je wilt ontdekken welke keuze voor jou het beste is, neem dan gerust eens contact op. Dan kunnen we altijd eens een gesprek inplannen.

paniekaanval coach

Veelgestelde vragen

Een aantal vragen worden mij veel gesteld, daarom heb ik ze even uitgewerkt.

Wat als je geen zin meer hebt in je werk?

Probeer te ontdekken waarom je geen zin meer hebt in je werk. Wat schort er in jouw werk waarom je er geen zin meer in hebt? De meest voorkomende oorzaken dat mensen geen zin meer hebben in het werk heb ik hierboven uitgewerkt. Zoek vervolgens naar een goede oplossing en je kunt altijd nog stoppen met je werk als het niet meer gaat.

Hoe krijg je meer werkplezier?

Als je de oorzaak weet waarom je geen zin meer hebt in je werk, heb je ook gelijk de oplossing gevonden. Als je namelijk de oorzaak aanpak en aan de slag gaat met de oplossing, krijg je automatisch meer werkplezier.

Hoe kan ik mezelf motiveren om te werken?

Bedenk heel goed waarom je dit werk doet. Waarom doe jij het werk wat je doet? Waarom ga jij elke ochtend je bed uit? Motivatie komt altijd van binnenuit. Door jezelf dit soort vragen te stellen ontdek je uiteindelijk jouw motivatie.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.