Verwardheid door stress: hoe komt dat en hoe los ik het op? (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Verwardheid door stress is een veelvoorkomend stressklacht, dat vaak over het hoofd wordt gezien of verkeerd begrepen.

Verwardheid kan soms zelfs eng zijn en angstig, omdat we het gevoel kunnen krijgen dat we de controle verliezen.

In dit artikel zullen we bespreken wat verwardheid als gevolg van stress precies inhoudt, welke symptomen daarbij horen en welke stappen je kunt zetten om dit te verminderen.

verwardheid door stress artikel

Wat is verwardheid?

Iemand die verwardheid ervaart bevindt zich in een gedesoriënteerde toestand en heeft moeite met helder denken, concentreren en communiceren.

Verwardheid kan gepaard gaan met verschillende psychische symptomen zoals geheugenproblemen, desoriëntatie (tijd en ruimte), depersonalisatie en een verminderd bewustzijn.

Verwardheid kan een gevolg zijn van verschillende oorzaken zoals een ziekte, trauma, chronische hyperventilatie, medicatie, chronisch slaaptekort, burn-out en stress.

man is verward door stress

Wat is de relatie tussen stress en verwardheid?

Stress en verwardheid hebben een duidelijke relatie met elkaar. Wanneer ons lichaam last heeft van chronische stress kan dit negatieve invloed hebben op onze mentale en fysieke gezondheid.

Dit komt namelijk doordat stress ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’-modus zet. Dit zorgt er vervolgens voor dat ons ademhaling sneller gaat en onze bloeddruk verhoogd. Wanneer dit voor een lange tijd aanhoudt kunnen onze cognitieve functies negatief beïnvloed worden en kun je dus verwardheid als gevolg van stress ervaren.

Daarnaast laten diverse onderzoeken ook zien dat chronische stress ons cortisol-level verhoogd en dit zorgt ervoor dat diverse hersenfuncties niet goed meer functioneren, waardoor je ook verwardheid kunt ervaren.

vrouw ademt weer vrij

Verwardheid door stress symptomen

Verwardheid door stress kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Vergeetachtigheid en concentratieproblemen: je kan hierbij moeite hebben om je te concentreren en het je hebt last van geheugenverlies door stress
 • Gedesoriënteerd: je kunt je gedesorienteerd voelen en moeite hebben om te begrijpen er om je heen gebeurt. Ook kun je depersonalisatie of derealisatie ervaren.
 • Snelle stemmingswisselingen: je kunt snel van heel vrolijk naar heel somber gaan. Je bent mentaal oververmoeid. 
 • Vermoeidheid: je kunt je erg vermoeid voelen en moeite hebben om door de dag heen te komen en je dagelijkse activiteiten te doen. 
 • Angst en paniek: verwardheid door stress kan ook gepaard gaan met veel angst en paniek. Zo kun je geregeld last hebben van een paniekaanval uit het niets. 
 • Slaapproblemen: je kunt moeite hebben met slapen en na het slapen totaal niet uitgerust zijn.
 • Fysieke symptomen: verwardheid als gevolg van stress kan ook fysieke symptomen veroorzaken, zoals duizeligheid, hoofdpijn, spierspanningen en een snelle hartslag.

Het is goed om te weten dat deze symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon en dat het belangrijk is om eerst je huisarts te raadplegen als de symptomen aanhouden of verergeren.

Last van meer stress symptomen? Bekijk hier alle stress symptomen en ga aan de slag met je herstel.

quote over verwardheid

Verwardheid kan angst triggeren (een vicieuze cirkel)

Verwardheid kan angst triggeren omdat het gevoel van verwarring ons vervolgens een gevoel van onzekerheid kan geven. 

De onzekerheid kan vervolgens weer nieuwe angst geven en daardoor kunnen we in een soort vicieuze cirkel komen, dat ziet er vaak zo uit:

stress angst en verwardheid cirkel

 • Als we ons verward voelen, kunnen we het gevoel hebben dat we de controle verliezen en dat we niet weten wat we moeten doen.
 • Dit geeft ons vervolgens angst en paniek, vooral als we in een stressvolle situatie zitten.
 • Deze angst en paniek zorgt vervolgens voor meer stress
 • En meer stress zorgt voor meer verwardheid

Daarnaast kan er ook meer angst veroorzaakt worden door de bijkomende fysieke symptomen zoals hartkloppingen en ademhalingsproblemen.

Persoonlijk voorbeeld:
Toen ik zelf veel stress had tijdens mijn 8-jaar durende burn-out had ik regelmatig last van verwardheid. Ik kon in de trein of bus zitten en totaal geen besef meer hebben van waar ik was of waar ik naartoe ging. Dit vond ik doodeng omdat ik het gevoel had alle controle te verliezen.

Gelukkig heb ik hier weer van kunnen herstellen door mijn stressproblemen aan te pakken.

Mocht je last hebben van verwardheid als gevolg van stress, dan wil je hier heel goed naar luisteren en deze klachten serieus nemen. Het is namelijk een signaal van het lichaam dat het over z’n grenzen aan het gaan is.

In de onderstaande video leg ik nog meer uit over het doorbreken van deze vicieuze cirkel.

Verwardheid door stress: zit ik in een burn-out?

Een veel voorkomende klacht van mensen die in een burn-out zitten is dat ze last hebben van verwardheid. Dit komt omdat langdurige stress ons brein kan aantasten, hierdoor kunnen bepaalde functies niet goed meer werken en kun je allerlei klachten ervaren. 

Verwardheid in een burn-out is dus heel normaal omdat je brein voor een lange tijd heel hard gewerkt heeft en daardoor overbelast is geraakt.

Het is belangrijk dat je gaat luisteren naar je lichaam. Niet morgen, maar nu. Grote kans dat je in een voorstadium van een burn-out zit (surmenage) of dat je al in verder in je burn-out zit.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit?

De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

Verwardheid als gevolg van stress tips

Als je last hebt van verwardheid door stress dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het verwarde gevoel te verminderen. Ik heb ze onder verdeeld in leefstijl en zelfzorg.

Leefstijl tips die stress kunnen verminderen:

 • Lichaamsbeweging: Regelmatige bewegen kan helpen bij het verminderen van stress. Dit komt omdat ons zenuwstelsel zich op een natuurlijke manier ontspannen als we regelmatig even wandelen of bewegen.
 • Gezond eten: Goed en gezond eten gaat je helpen om stress te verminderen. Je kunt het beste suikervrije producten eten en onbewerkt voedsel zoals groenten, fruit, volle granen en eiwitrijk voedsel.
 • Goed slapen: Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid en het verminderen van stress. Probeer minimaal 7-8 uur slaap per nacht te krijgen en vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan.

Zelfzorg tips

 • Meditatie en ontspanningsoefeningen: Meditatie en andere ontspanningstechnieken, zoals yoga en diepe ademhalingsoefeningen, kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Als je hier hulp bij wilt kun je het beste aan de slag met mijn meditatie cursus.
 • Tijdmanagement: Tijdsdruk geeft ons veel stress. Daarom is het belangrijk om een planning voor jezelf te maken en prioriteiten te stellen met wat je doet. Effectief met je tijd omgaan kan stress flink verminderen.
 • Sociale ondersteuning: Praat over je problemen. Dit is soms heel lastig, maar uiteindelijk gaat steun en begrip van anderen je enorm helpen in je herstel. 

Mocht je na het toepassen van deze tips toch nog last houden van verwardheid, neem dan even contact met me op dan is een anderen behandeling nodig om jou te helpen.

Verwardheid door stress behandeling met mijn hulp

Het is verstandig om professionele hulp te zoeken als je verwardheid door stress voor een lange tijd ervaart. Je kunt altijd contact met mij opnemen als je graag wilt weten hoe ik jou kan helpen.

Verwardheid door stress kan namelijk een ernstig probleem zijn dat de kwaliteit van je leven flink kan beïnvloeden. Het kan ons problemen geven op het werk, in relaties en in andere gebieden van ons leven. Het kan ook leiden tot andere klachten die niet prettig zijn.

Mijn advies is: probeer om vroegtijdig deze klachten aan te pakken om erger te voorkomen. Neem gerust contact met me op als je hier professionele hulp bij wilt.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kan verwardheid komen door stress?

Ja, vele onderzoeken laten zien dat stress de grootste oorzaak is van verwardheid. Dit komt omdat stress onze hersenen kunnen beschadigen waardoor bepaalde functies niet goed meer functioneren.

Kun je verward praten door stress?

Ja, dit kan zeker. Doordat cognitieve functies minder goed werken, kan praten ook lastiger worden als je veel stress ervaart. Vaak gaat algehele verwardheid gepaard met het verwarde praten.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.