Mentaal oververmoeid: hoe kan ik mijn mentale vermoeidheid oplossen?

Geschreven door: Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist
Merk je dat je mentaal oververmoeid bent? Alles lijkt zwaar en te veel voor je. Je bent niet vooruit te branden en tegen de meest simpele klusjes kun je al tegenop zien.
Mentale oververmoeidheid is iets wat vaak voorkomt en ook iets wat we weer kunnen oplossen. Gelukkig maar. Ook ik heb voor een lange periode veel geestelijke vermoeidheid ervaren, maar ben er weer bovenop gekomen.
Wil je weten hoe jij je weer beter kunt voelen? Lees dan vooral dit artikel, want in dit artikel leg ik je exact uit wat je moet doen om je mentale oververmoeidheid op te lossen.
Wat betekent het als je mentaal oververmoeid bent?
Mentale oververmoeidheid is een andere soort vermoeidheid dan fysieke vermoeidheid. Geestelijke uitgeput zijn gaat gepaard met andere symptomen. Denk hierbij aan:
- Moeite met concentreren en daardoor sneller afgeleid
- Snel geïrriteerd en een opgejaagd gevoel
- Vaak dingen aan het uitstellen
- Weinig energie om iets te doen
- Niet kunnen slapen door de stress
- Je kiest vaak de gemakkelijkste weg
- Je lijkt nergens zin in te hebben
- Je hebt moeite met eten
- Je raakt sneller in paniek
- Je hebt het gevoel elk moment te kunnen huilen
Bij fysieke vermoeidheid gaat het vooral om dat je lichaam moe is. Een avondje tv kijken kan heel goed zijn als je fysiek moe bent, maar bij mentale vermoeidheid is er een andere aanpak nodig.
Wees gerust: je bent niet de enige met mentale oververmoeidheid
Diverse onderzoeken laten zien dat de meeste vermoeidheid die we nu ervaren komt door onze mentale activiteiten. We hebben tegenwoordig veel meer prikkels te verwerken dan ‘vroeger’ en dit vraagt dan ook meer energie van ons.
We ervaren tegenwoordig ook veel meer stress en er wordt veel meer van ons gevraagd. De druk ligt hoger en we moeten van alles. Er komt veel op ons af en dat zorgt ervoor (als we niet in balans zijn) dat we uiteindelijk mentaal oververmoeid raken.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ongeveer 17% van de werknemers mentale vermoeidheid ervaart.
Het verschil tussen fysieke vermoeidheid en mentale oververmoeidheid
Mentale vermoeidheid is iets dat we moeilijk kunnen plaatsen. Het lijkt namelijk alsof we fysiek vermoeid zijn van een drukke dag, te weinig slaap of het heen-en-weer vliegen, maar eigenlijk speelt er iets anders dat onze energie leeg slurpt.
Wat is fysieke vermoeidheid?
Fysieke vermoeidheid is redelijk eenvoudig om weer op te lossen. Je lichaam kan zich fysiek namelijk herstellen op het moment dat het voldoende slaap en rust krijgt. Het beste kun je dan gewoon lekker een paar keer goed uitslapen en op tijd naar bed gaan.
Bij fysieke vermoeidheid kan je omgeving je vaak ook beter begrijpen. Je hebt bijvoorbeeld een paar avonden hard gewerkt tot laat en kort geslapen, dan begrijpt iedereen wel waarom je moe bent. Er is vaak meer begrip bij fysieke vermoeidheid.
Het is vaak ook gemakkelijker om fysieke vermoeidheid aan te voelen, je merkt eerder dat je lichaam op een gegeven moment leeg is na bijvoorbeeld het sporten.
Wat is mentale oververmoeidheid?
Mentale oververmoeidheid is een vermoeidheid dat er vaak een beetje in sluipt. Je voelt je geleidelijk aan slechter worden, maar je kunt niet direct de oorzaak benoemen. Je voelt je raar en anders dan dat je altijd was. Je denkt dat het vaak wel weer overwaait.
Bij mentale vermoeidheid gaat het voornamelijk om de mentale belasting die we dagelijks dragen. Hoe meer mentale prikkels, uitdagingen, twijfels, angsten en zorgen we hebben, hoe meer energie ons dat kost. Als dit voor een lange periode aanhoudt raken we uiteindelijk mentaal oververmoeid.
Mentale vermoeidheid is vaak ook lastig te begrijpen voor de mensen om je heen.
Misschien heb je weleens gehoord van deze personen: “Waar kun jij nou moe van zijn? Je doet de hele dag niks”.
Persoonlijk voorbeeld:
Toen ik in mijn burn-out zat heb ik voor een lange periode thuis gezeten. Ik was gewoon doodop. Kon niet meer. Elke dag was voor mij een struggle. Vooral een struggle op mentaal gebied. Ik had zoveel nog om te leren en op te lossen, dat het voor mij elke dag keihard werken was – terwijl ik op de bank zat.
Mijn omgeving begreep deze mentale oververmoeidheid (mijn burn-out) niet. Ze konden het niet begrijpen omdat ik de hele dag thuis zat. Hierdoor kreeg ik vaak onbegrip en oordelen op me afgevuurd.
Merk jij dat je mentaal vermoeid bent en wil jij je graag weer energiek en top voelen? Neem dan even contact op. Ik kan je hierbij helpen!
Wat zijn de gevolgen van mentale oververmoeidheid?
Als je voor een lange periode geestelijk uitgeput bent dan kan dat een aantal gevolgen met zich meebrengen. De meest voorkomende gevolgen zijn:
- Moeite om je te uiten: je vindt het lastig om te staan voor wat je vindt. Je raakt onzeker en de kracht vloeit weg uit je.
- Je ervaart meer onzekerheid: herken jij de onzekerheid in jezelf en wil je hier graag van af? Lees dan dit artikel over: onzekerheid aanpakken.
- Lastiger om je emoties onder controle te krijgen: je bent sneller geprikkeld, je kunt elk moment huilen voor je gevoel en je kunt daardoor problemen krijgen in je relaties.
- Paniekaanvallen: veel mensen die mentale oververmoeidheid ervaren hebben een grotere kans op paniekaanvallen dan anderen. Heb jij last van paniekaanvallen? Lees dan ook mijn artikel: paniekaanvallen stoppen.
- Je raakt in een neerwaartse spiraal: alles begint een beetje zwaar te worden. Je ziet op tegen de simpelste dingen en je merkt dat je somberder in het leven gaat staan.
- Het leven is als een soort waas: het gaat aan je voorbij. Je bent niet meer scherp en het lijkt alsof je watten in je hoofd hebt. Alle info komt langzamer binnen of soms helemaal niet.
- Uiteindelijk kan het ook leiden tot een burn-out.
Als je mentale oververmoeidheid ervaart, neem dan gerust contact op. Ik kan je hier goed bij helpen.
Wat zijn de oorzaken van mentale oververmoeidheid?
Als we mentaal oververmoeid zijn dan is de kans groot dat we voor een lange periode niet lekker in ons vel zitten. Mentale oververmoeidheid komt niet zomaar uit de lucht vallen, het is namelijk het gevolg van iets.
Er zijn een aantal oorzaken die voor mentale oververmoeidheid kunnen zorgen (bron: Healthline):
- Angst en paniekgevoelens: op het moment dat we angsten ervaren staat ons lichaam continu in de alerte modus. Het staat op scherp. Dit kost ons lichaam veel energie en kan uiteindelijk leiden tot mentale uitputting.
- Problemen op je werk: op het moment dat we problemen ervaren op ons werk dan kan dat voor veel stress zorgen. We ervaren een conflict waar we vervolgens over gaan piekeren en gaan nadenken. Dit zorgt voor spanning in ons lichaam en deze spanning kost veel energie.
- Problemen in je privéleven: ook problemen in ons privéleven kunnen veel stress geven. We gaan piekeren over de mogelijke gevolgen of we ervaren een probleem dat we graag opgelost willen. Dit kan ervoor zorgen dat we slecht gaan slapen en kan uiteindelijk ook leiden tot mentale uitputting.
- Een heftige en ingrijpende gebeurtenis: als we door het leven gaan is het onvermijdelijk dat we op een gegeven moment tegen een heftige gebeurtenis aanlopen. Het overlijden van een dierbare, je wordt ontslagen, je relatie beëindigd, je gaat verhuizen, enzovoort. Al deze gebeurtenissen vragen heel veel energie van ons en als we hier niet de tijd voor nemen om dit te verwerken, zal het altijd op de achtergrond nog veel energie vragen.
- Veel stress: als je door de dag heen veel stress ervaart, dan is de kans groot dat je na verloop van tijd vermoeid raakt. Als je hier vervolgens niet naar luistert, dan is de kans heel groot dat je mentaal uitgeput raakt. Daarom is het belangrijk om altijd je stressfactoren te ontdekken en dit aan te pakken.
Al deze bovenstaande oorzaken vragen tijd en aandacht om op te lossen. Hulp van een coach kan ervoor zorgen dat dit herstel sneller en beter verloopt.
Ik ben mentaal oververmoeid: zit ik in een burn-out?
Mentale oververmoeidheid en een burn-out liggen niet ver van elkaar vandaan. Mentale oververmoeidheid mogen we ook gerust een burn-out noemen, omdat we in een burn-out exact hetzelfde ervaren als wanneer we geestelijk uitgeput zijn.
Een burn-out sluipt er vaak een beetje in. We voelen ons geleidelijk aan slecht voelen, maar we zijn er nog niet echt bewust van. Pas als we echt niet meer verder kunnen merken we op dat we eigenlijk al in een burn-out zitten.
Benieuwd of jij in een burn-out zit? Vul dan mijn Gratis Burn-Out Test in en kom er direct achter!
Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test
Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit? De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen.
Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.
Hoe kan ik mentale uitputting voorkomen?
Uiteindelijk heeft alles een oorzaak. Ook mentale oververmoeidheid. De grootste oorzaak van mentale oververmoeidheid is stress. Dit betekent ook dat je deze oorzaak moet aanpakken om je weer beter te voelen.
Heel simpel uitgelegd: om mentale uitputting te voorkomen is het belangrijk dat je heel bewust wordt van de stress-signalen van je lichaam en leer om weer te voelen wat goed voor je en hier naar handelt.
Het leerproces is dat we weer voelen wat we nodig hebben en goed voor ons is. Vaak gaan we op de automatische piloot door het leven heen zonder dat we even stilstaan om weer even ‘in te checken’ bij onszelf. Uiteindelijk moeten we leren om weer de juiste dingen te doen, dat betekent ook dat we moeten leren om de dingen niet meer te doen die ons in deze situatie hebben gebracht.
Dit proces is vaak een onduidelijk en heel subtiel proces. Het is iets wat ik je niet kunt leren uit een boek, maar alleen kunt leren door ervaring. Begeleiding en coaching kan ervoor zorgen dat je herstel sneller gaat.
Samen jouw mentale vermoeidheid oplossen?
Als ik je nog iets mag meegeven wat mij heel erg heeft geholpen: loop dit pad samen met iemand die snapt waar jij doorheen gaat. Herstellen van mentale oververmoeidheid kan een heel leerzaam en spiritueel proces zijn.
Zonder hulp van iemand anders die helemaal begreep wat ik door had gemaakt had ik nooit zo snel kunnen herstellen. Bijna alle reguliere therapeuten en doktoren waren voor mij veel te vaag en kwamen met vage tips. Ik zocht juist iemand die zelf ook had meegemaakt wat ik had meegemaakt.
Hulp krijgen van een ervaringsdeskundige maakt je herstelproces gemakkelijker en sneller. Dit komt omdat deze persoon precies begrijpt wat je bedoelt en je daardoor sneller kan helpen herstellen.
Als je graag met mij wilt spreken over jouw situatie, dan kan dat natuurlijk. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en verloopt via Zoom.
Zelf je mentale oververmoeidheid oplossen?
Ben je mentaal oververmoeid? Dan kun je de volgende tips toepassen.
- Huisarts:
Ga altijd eerst naar je huisarts om te achterhalen of het een fysieke oorzaak heeft. Je huisarts zal waarschijnlijk je bloed prikken en andere waardes opmeten. - Blijf rustig:
Op het moment dat we ons niet lekker voelen kan dat juist weer tot extra stress leiden doordat we in verzet gaan of het negeren. Luister naar jezelf en blijf rustig, dat is de basis van een goed herstel. - Doe regelmatige ontspanningsoefeningen:
Je mind is verwilderd en moe, dat betekent dat het rust nodig heeft. Een goede ontspanningsoefening kan je al direct wat meer rust geven. - Ontspannen lifestyle:
Zorg voor een Ontspannen Lifestyle en probeer alle stressfactoren uit je leven te verwijderen. Kies voor de dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Je mag voor jezelf kiezen, want dit gaat je helpen om van de duizeligheid af te komen. Als je hier hulp bij wilt kun je altijd een gratis kennismakingsgesprek aanvragen op mijn Coaching pagina. - Blijf bewegen:
Ondanks dat je mentaal oververmoeidheid bent is het goed om te blijven bewegen. Je hoeft jezelf niet elke dag in het zweet te werken, maar elke dag een wandeling is bijvoorbeeld heel erg gezond voor je. - Start met meditatie:
Meditatie heeft mij erg geholpen om weer rustiger te worden in me hoofd. Ik weet zeker dat ik zonder meditatie nooit zo snel heb kunnen herstellen van m’n mentale vermoeidheid. Meditatie is namelijk dé oefening om meer rust te krijgen in je leven, er is niets beters. Als je een aantal fijne meditatie wilt doen kan ik je mijn top 5 meditaties aanraden.
Ontdek hoe je van je stressklachten kunt herstellen met mijn Gratis Snel Stress Herstel E-book!
Je wilt natuurlijk met zo min mogelijk stress leven, want hoe minder stress je hebt hoe fitter jij je voelt. Jouw mentale vermoeidheid zal geleidelijk verdwijnen De druk op je borst zal namelijk geleidelijk verdwijnen op het moment dat je aan de slag gaat met het verwelkomen van meer ontspanning in je leven.
In de loop der jaren heb ik een methode ontwikkelt waarbij het herstellen van stressklachten (zoals druk op je borst) op een relatief eenvoudige manier kan. Deze methode bestaat uit 3 thema’s. Op het moment dat je aan de slag gaat met deze drie thema’s ga je absoluut herstellen van je stressklachten.
Ontdek het zelf in mijn Gratis E-book: Snel Stress Herstel. Je kunt het downloaden via onderstaande knop.
Af en toe mentaal moe zijn is niet erg, chronisch wel.
Het is niet erg om er af en toe even klaar mee te zijn. Maar als jij het gevoel hebt dat je vastzit in een cirkel waar je niet uit kunt komen, dan is het verstandig om er wat mee te doen.
Uiteindelijk kun jij zelf het beste aanvoelen of je zo nog langer door wilt gaan, of niet. Als het nu tijd is voor actie, neem dan gerust contact met me op.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.
- Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Hoe voelt mentale oververmoeidheid?
Als je mentaal oververmoeid bent dan heb je eigenlijk weinig energie over om iets te doen. Je voelt je slecht, slap en enorm moe. Je voelt je lusteloos en ongeïnspireerd en je hebt moeite om prikkels te verwerken
Hoe kom je van mentale vermoeidheid af?
Je kunt van mentale vermoeidheid herstellen als je aan de slag gaat met je stressfactoren. Ontdek welke factoren jou stress geven en ga aan de slag om deze factoren te herstellen. Hoe meer energie je hebt hoe beter jij je gaat voelen.