Neuropathische pijn door stress: dit zijn oorzaken en oplossingen!

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je ooit last gehad van een brandende pijn, tintelingen of gevoelloosheid die niet kan worden verklaard door een fysieke oorzaak? Het kan zijn dat je lijdt aan neuropathische pijn door stress. 

Neuropathische pijn door stress kan leiden tot een overactief zenuwstelsel, waardoor de je pijnlijke symptomen ervaart. Hoewel de symptomen van neuropathische pijn door stress vergelijkbaar zijn met die van andere vormen van zenuwpijn, is het belangrijk om te begrijpen dat de oorzaak anders is en dat de behandeling daarom ook anders kan zijn.

In dit artikel leg ik je alles uit over deze vorm van pijn en hoe je dit kan verminderen en behandelen.

neuropathische pijn door stress infographic

Wat is neuropathische pijn door stress

Neuropathische pijn door stress is een vorm van zenuwpijn dat wordt veroorzaakt door stress. Deze vorm van pijn kan leiden tot pijnlijke sensaties zoals tintelingen in je armen en benen, een brandend gevoel, prikkelingen, enzovoort.

De stress die we ervaren kan leiden tot veranderingen in de hersenen en het zenuwstelsel, wat kan leiden tot neuropathische pijn. Bij neuropathische pijn door stress zijn de zenuwen overactief en sturen ze signalen naar de hersenen die worden geïnterpreteerd als pijn.

Het zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel omvat de hersenen en het ruggenmerg, terwijl het perifere zenuwstelsel de zenuwen omvat die door het hele lichaam lopen. Neuropathische pijn door stress kan zowel het centrale als perifere zenuwstelsel beïnvloeden.

neuropathische pijn door stress

Komt jouw neuropathische pijn voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de neuropathische pijn die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw zenuwpijn.

Hoe ontstaat neuropathische pijn door stress?

Stress kan een rol spelen bij het verergeren of triggeren van neuropathische pijn. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop stress neuropathische pijn kan beïnvloeden:

 • Verhoogde gevoeligheid: stress kan de gevoeligheid van ons zenuwstelsel vergroten, waardoor bestaande pijn intenser kan worden ervaren. Dit noemen we ook wel “centrale sensitisatie”. Het kan resulteren in een toename van pijnperceptie, zelfs bij lichte prikkels die normaal gesproken niet pijnlijk zouden zijn.
 • Ontstekingsreacties: langdurige stress kan ontstekingsreacties in ons lichaam verergeren. Ontstekingen kunnen namelijk invloed hebben op de zenuwen en de omringende weefsels, waardoor de pijnervaring wordt verergerd.
 • Veranderde zenuwsignalen: stress kan de manier waarop onze zenuwen signalen doorgeven aan de hersenen beïnvloeden. Dit kan vervolgens leiden tot abnormale signalen die door een overprikkeld zenuwstelsel worden verzonden, wat resulteert in pijnlijke sensaties.
 • Psychologische factoren: stress en pijn zijn nauw met elkaar verbonden op psychologisch niveau. Angst, depressie en negatieve emoties die vaak gepaard gaan met stress, kunnen de perceptie van pijn verhogen. Dit kan de pijnervaring bij neuropathische pijn verergeren.
 • Gespannen Spieren: stress kan leiden tot spierspanning en verhoogde spanning in het lichaam. Dit kan druk uitoefenen op zenuwen en omliggende weefsels, wat pijn kan veroorzaken of verergeren.

De relatie tussen stress en neuropathische pijn is complex en kan variëren van persoon tot persoon. Als je last hebt van neuropathische pijn, is het raadzaam om eerst een medische professional te raadplegen om de oorzaak te achterhalen. Als stress de oorzaak is, dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met een stress coach.

neuropathische pijn quote

Neuropathische pijn symptomen

Als je last hebt van neuropatische pijn door stress, kun je verschillende symptomen en tekenen ervaren. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende:

 • Tintelingen: een prikkelend gevoel in je lichaam, alsof er kleine naaldjes in je huid prikken.
 • Zenuwpijn: een stekende, brandende of doffe pijn die langs de zenuwbaan loopt.
 • Slaapproblemen: niet kunnen slapen of doorslapen door de pijn.
 • Duizeligheid: een licht gevoel in je hoofd of het gevoel dat je flauw gaat vallen.
 • Allodynie: pijn die wordt veroorzaakt door een prikkel die normaal gesproken geen pijn zou moeten doen, zoals een lichte aanraking.
 • Paresthesieën: een gevoel van tintelingen, prikkelingen, doof gevoel in je gezicht of een branderig gevoel.
 • Dysesthesieën: een onaangenaam gevoel, zoals een schrijnend of brandend gevoel.
 • Spanningshoofdpijn: een drukkende hoofdpijn door stress.
 • Rugpijn: regelmatig last van rugpijn door stress.
 • Schouderpijn: pijn in de schouders die kan uitstralen naar de nek en armen.
 • Pijnprikkels: spontane pijn die kan optreden zonder aanwijsbare reden.
 • Verwardheid: je voelt je niet scherp van ervaart verwardheid door stress
 • Droge mond: een droog gevoel in de mond en keel.
 • Inwendige trillingen in je lichaam: hoe gevoel dat je organen en spieren trillen.

Als je een of meerdere van bovenstaande symptomen herkent, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Zij kunnen je verder helpen met het vaststellen van de oorzaak van de pijn en het vinden van een passende behandeling.

quote over rugpijn

Diagnose en tests voor neuropathische pijn

Wanneer je last hebt van neuropathische pijn door stress, is het belangrijk om een juiste diagnose te laten stellen. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Neuropathische pijn is iets wat je goed onderzocht wilt hebben.

Er zijn verschillende tests die kunnen helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de pijn.

Bij de diagnose van neuropathische pijn zal de arts eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren. Hierbij zal de arts kijken naar de symptomen en de locatie van de pijn. Daarnaast zal de arts vragen stellen over je medische geschiedenis en eventuele andere aandoeningen.

Een MRI-scan kan worden gebruikt om eventuele afwijkingen in jouw zenuwstelsel op te sporen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden te maken van de zenuwen en het omliggende weefsel.

Naast een MRI-scan kan ook een CT-scan of een zenuwgeleidingsonderzoek worden uitgevoerd. Bij een zenuwgeleidingsonderzoek wordt gekeken naar de snelheid waarmee de zenuwen signalen doorgeven. Dit kan helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de pijn.

Het vaststellen van de oorzaak van neuropathische pijn door stress kan soms lastig zijn, daarom is het raadzaam om altijd eerst een lichamelijk onderzoek te gaan doen. 

vrouw heeft zenuwpijn

Behandelingsopties voor zenuwpijn

Als je last hebt van neuropathische pijn door stress, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende behandelingen.

Medicijnen

Er zijn verschillende soorten medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij neuropathische pijn. Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen werken vaak niet goed. Wil je weten welke medicijnen geschikt zijn voor neuropathische pijn? Klik dan hier.

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van de pijn. Door middel van oefeningen en massages kan de fysiotherapeut de spieren ontspannen en de doorbloeding verbeteren. Dit kan de pijn verminderen en de mobiliteit verbeteren.

Lichamelijke behandeling

Naast fysiotherapie zijn er nog andere lichamelijke behandelingen die kunnen helpen bij zenuwpijn. Voorbeelden hiervan zijn acupunctuur, chiropractie en osteopathie. Deze behandelopties worden steeds populairder. 

Anti-stress programma

Een anti-stress programma kan worden gebruikt om neuropathische pijn door stress te behandelen en te verminderen. Dit is wat ik met mijn cliënten doe. Een anti-stress programma kan bestaan uit verschillende therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie, ontspanningstherapie en mindfulness. Het doel van dit programma is om jou te laten leren omgaan met de pijn en stress te verminderen.

Ervaar je veel zenuwpijn? Doe dan deze effectieve oefening!

Als stress de oorzaak is van jouw neuropathische pijn dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze stress je lichaam weer verlaat.

Nu is er een hele simpele maar effectieve methode om stress in je lichaam los te laten. Je kunt namelijk letterlijk stress ontladen en minder pijn voelen door het trillen van je lichaam.

Zelf doe ik deze oefening nog elke dag, omdat het mij helpt om de stress van de dag los te laten. Deze oefening werkt ook voor als je neuropathische pijn in je benen of voeten hebt.

10 tips voor het verminderen van neuropathische pijn

Als je last hebt van neuropathische pijn, kan dit een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Hier zijn enkele tips om te helpen bij het omgaan met neuropathische pijn:

 • Positieve Mindset: probeer altijd een positieve mindset te behouden. Hoewel het moeilijk kan zijn, kan een optimistische houding je vermogen om met pijn om te gaan vergroten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat positiviteit pijn kan verlichten.
 • Ademhalingsoefeningen: Leer diepe ademhalingstechnieken om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Langzame, diepe ademhaling kan helpen om je pijnreactie te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld mijn ademhalingsoefening doen.
 • Lichaamsbewustzijn: Richt je aandacht op andere delen van je lichaam die comfortabel aanvoelen. Dit kan helpen om de aandacht van de pijn af te leiden. De Autogene Training van Schultz kan je hierbij helpen.
 • Afleiding: Houd je geest bezig met activiteiten die je leuk vindt. Dit kan variëren van lezen en puzzelen tot creatieve bezigheden. Je kunt ook een ontspannen wandeling gaan doen.
 • Warmte en Koude: Gebruik warme of koude kompressen om tijdelijke verlichting van de pijn te krijgen. Experimenteer om te zien welke temperatuur het beste voor jou werkt.
 • Ontspanningsoefeningen: Doe dagelijks ontspanningsoefeningen, zoals geleide visualisaties, om spanning in je lichaam te verminderen.
 • Gezonde Levensstijl: Eet gezond voedsel, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Dit kan je lichaam en geest sterker maken om de pijn aan te kunnen.
 • Muziek en Geluid: Luister naar rustgevende muziek, natuurgeluiden of meditatiemuziek om je af te leiden en te kalmeren.
 • Sociale Steun: Praat met vrienden of familie over je pijn. Soms kan het delen van je ervaringen en gevoelens emotionele opluchting bieden.
 • Meditatie: regelmatige meditatie kan je helpen om stress te verminderen. Het verminderen van stress kan er vervolgens voor zorgen dat je minder last krijgt van neuropathische pijn. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen om de pijn te verlichten.

Wanneer professionele hulp zoeken bij neuropathische pijn?

Je kunt het beste professionele hulp zoeken als je de volgende 5 punten herkent:

 1. Aanhoudende pijn: bij aanhoudende, langdurige pijn die niet vanzelf verdwijnt, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Mijn advies is: wacht niet te lang om erger te voorkomen.
 2. Kwaliteit van leven: als neuropathische pijn je dagelijkse activiteiten, slaap, stemming en algemeen welzijn aantast, is het tijd om hulp te zoeken.
 3. Fysieke veranderingen: zichtbare veranderingen, gevoelloosheid, tintelingen of spierzwakte die gepaard gaan met de pijn kunnen medische aandacht vereisen.
 4. Eerdere behandelingen onvoldoende: als eerdere pogingen om de pijn te verlichten niet effectief zijn geweest, kan het raadzaam zijn om medische hulp te zoeken.
 5. Overweldigende impact: als de pijn je emotioneel overweldigt, samen met stress, angst of depressie, is het belangrijk om professionele ondersteuning te krijgen.

In veel gevallen kan het verminderen van stress de zenuwpijn verhelpen, toch is het aan te raden om een professional in te schakelen.

druk op de borst door stress quote

Direct aan de slag om je neuropathische pijn te verminderen?

Stress kan dus een grote trigger zijn dat jouw neuropathische pijn verergert of veroorzaakt. Daarom wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag om stress te verminderen.

Ik heb een online programma ontwikkelt waarbij je direct aan de slag kunt gaan met het verminderen van stress. Hierdoor is de kans groot dat jouw pijn wordt verminderd. Dit programma heet het “Stress & Angst Vrij Programma“.

 

Als je iemand bent die liever intensief begeleid wordt, dan raad ik je aan om voor mijn coaching te gaan. 

Benieuwd wat het beste bij jou past? Neem dan gerust even contact op. Binnen 24 uur krijg je een antwoord van me!

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Hoe kun je het beste omgaan met neuropathische pijn?

Allereerst is het belangrijk om een professional in te schakelen. Vervolgens is het goed om aan de slag te gaan met: levensstijlaanpassingen, zoals een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap. Deze punten kunnen de pijn helpen beheersen. Technieken zoals ontspanning, ademhalingsoefeningen en afleiding kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de pijnervaring.

Is zenuwpijn de ergste pijn?

Zenuwpijn wordt vaak beschouwd als een van de meest intense en slopende vormen van pijn. Dit komt omdat het kan leiden tot scherpe, brandende of elektrische sensaties die moeilijk te verdragen zijn. De aard van neuropathische pijn, die voortkomt uit zenuwbeschadiging, kan leiden tot langdurig lijden en moeilijk te behandelen symptomen. Hoewel ‘ergste pijn’ subjectief is en afhankelijk van individuele ervaringen, wordt zenuwpijn vaak als uiterst pijnlijk ervaren.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.